Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA och Ryssland eniga om Syrien-avtal

Beskedet från John Kerry kom efter maratonförhandlingar med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.
Foto: Kevin Lamarque / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister John Kerry.
Foto: Kevin Lamarque / AP TT NYHETSBYRÅN
Syriske diktatorn Bashar al-Assad.
Foto: Sana Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA och Ryssland har kommit överens om en plan för att minska våldet i Syrien, enligt den amerikanske utrikesministern John Kerry.

Och regimen i Syrien har godkänt avtalet.

– Om det implementeras, kan det vara en vändpunkt i konflikten, sa Kerry på en presskonferens under natten mot lördag.

Beskedet från John Kerry kom efter maratonförhandlingar med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. De båda ministrarna uppmanar alla stridande styrkor att lägga ned sina vapen när solen går ned på söndag.https://twitter.com/statedeptspox/status/774370540249346048


De båda utrikesministrarna framträdde på en gemensam presskonferens i Genève i Schweiz natten till lördag.

– I dag berättar vi om en överenskommelse som vi tror har möjligheten att bli permanent, men det beror på vilka val folk gör, sa Kerry enligt CNN. 

Kerry optimistisk

Detaljerna i avtalet har inte släppts men John Kerry är optimistisk. 

– Om det implementeras, kan det vara en vändpunkt i konflikten, sa han.

Enligt Kerry handlar pakten om att Syriens regim så väl som oppositionen ska respektera en vapenvila i hela landet. https://twitter.com/mfa_russia/status/774367814203342849


Avtalet innebär, enligt Kerry, att Syriens regim inte kan utöva flyganfall någonstans där oppositionen är aktiv. Flygräderna har den senaste tiden varit det som lett till flest civila dödsfall. 

På lördagen kom uppgifter om att Syrien och president Bashar al-Assad har godkänt avtalet. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. https://twitter.com/AFP/status/774621681209999360


Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé befinner sig för tillfället i Libanon. Han har följt striderna i Syrien som pågått under mer än fem år och han är positivt inställd till avtalet.

– Det här är ett steg på väg mot en ny fas i konflikten i Syrien. Det kan innebära allt från att man sätter i gång fredsprocessen på riktigt till att man isolerar terrorgrupper, som IS och Jabhar Fatah al-Sham, säger han.


LÄS MER: Kassem Hamade: Avtalet kom som en gåva men möts med stor skepsis


"Måste distansera sig från IS"

Om vapenvilan hålls kommer Ryssland och USA att samarbeta för att besegra både IS och den islamistiska al-Nusrafronten, två grupper som inte inkluderas i det nya avtalet. Så sent som på torsdagen kom rapporter om att en av Nusra-frontens ledare Abu Omar Saraqeb hade dödats i ett bombanfall.

– Om grupperna inom den legitima oppositionen vill fortsätta att betraktas som legitima måste de distansera sig själva från al-Nusrafronten och IS, sa Kerry. 

USA stöder rebellgrupper i Syrien och Ryssland har hjälpt Syriens regim militärt. Enligt avtalet ska de nu dela med sig av viss information. 

Enligt Lavrov har den syriska regimen tagit del av avtalet och sagt sig vara beredda att följa villkoren. 


LÄS MER: Nya attacker – bara timmar efter avtalet


Ska kunna skicka hjälp

Enligt avtalet ska hjälporganisationer få tillgång till belägrade städer i Syrien, som Aleppo, och en demilitariserad zon runt staden ska bildas. 

– Det är ett viktigt steg för att visa omvärlden att man visar allvar med en eventuell förhandling, säger Kassem Hamadé.

USA:s utrikesminister John Kerry upprepade att avtalet är beroende av att alla parter håller vad de har lovat. 

– Det är en möjlighet och inte mer än det innan det blir verklighet, sa han. 

Försenad presskonferens

Avtalet tillkännagavs sent på natten mot lördag på en presskonferens som försenats flera timmar. 

– Trots alla problem och misstro har vi tagit fram en överenskommelse som samordnar kampen mot terrorism och en utökning av humanitära hjälpen, sa Sergej Lavrov på presskonferensen.

Den ryska utrikesministern verkade dessutom passa på att skicka en passning till sin förhandlingspartner. 

– Det tar fem timmar för våra vänner att kolla med Washington. jag är ledsen, sa han till reportrarna på plats, enligt CNN. 


LÄS MER: Länderna bjöd på pizza och vodka


Medan nattmanglingen pågick skickades pizza och två flaskor rysk vodka ut till de väntande journalisterna. 

– Pizzan var från den amerikanska delegationen och vodkan var från den ryska, sa Lavrov enligt CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.