Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Ryssland enas om nedtrappning

De viktiga parterna har enats om en fredlig lösning. 33-åriga Tatiana från Ukraina tycker att den "illegetima regeringen" är största problemet.

En fredlig lösning på Ukrainakrisen kan vara nära efter att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov meddelat att samtliga parter enats om en nedtrappning av läget.

Beskedet kommer efter "maraton-möten" i Genéve, enligt AP.

"Avgörande blir nu om Ryssland verkligen tar konkreta steg för att pro-ryska grupper i östra Ukraina avväpnas och lämnar ockuperade byggnader", skriver utrikesminister Carl Bildt i ett sms till Expressens Niklas Svensson.

Ukrainarna själva är splittrade i frågan om dagens besked innebär fred.

– Nej, jag tror inte det. Vi är mitt i ett långsamt pågående inbördeskrig. Allt i Ukraina går långsamt, säger 30-årige copywritern Viktor.

Enligt den ryske utrikesministern finns det "ingen önskan" hos Ryssland att sända in trupper i Ukraina, skriver TT.

Lavrov säger också att de fyra parterna, USA, Ukraina, Ryssland och EU, är överens om att OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) ska få en ledande roll att medla i den ukrainska krisen.

Konkret säger Lavrov att man ska vida åtgärder för att trappa ner spänningen och avhålla sig från våld enligt Reuters.

 

 

Parterna har också kommit överens om att kräva att beväpnade grupper ska avväpnas och ockuperade byggnader ska återbördas, skriver TT.

I ett sms till Expressen utvecklar Carl Bildt sig om läget:

– Självfallet bra att man prövar Ryssland. Avgörande blir nu om Ryssland verkligen tar konkreta steg för att pro-ryska grupper i östra Ukraina avväpnas och lämnar ockuperade byggnader. Och här handlar det ju, som sades i Geneve, om de närmaste dagarna. Samtidigt var det oroväckande att Putin i dag föreföll att utsträcka ambitionerna till hela östra och södra Ukraina. Nu blir det utvecklingen vad gäller olika ockuperade byggnader de närmaste dagarna som blir avgörande.

USA varnar Ryssland

Men samtidigt varnar USA:s utrikesminister John Kerry Ryssland med sanktioner om de inte håller sina utfästelser, skriver Reuters.

– Om vi inte ser framgång kommer det att medföra mer sanktioner och kostnader för Moskva, säger han till reportrar utanför mötet.

Experten: Upp till bevis

Jakub Swiecicki, Ukrainakännare vid Utrikespolitiska institutet menar att dagens besked är glädjande.

– Det är ett överraskande besked att Moskva tycks backa och satsa på en diplomatisk lösning, men det är glädjande. Det är en de-eskalering av försöken att destabilisera Ukraina som måste till nu, säger han.

Bland annat måste de ryska styrkorna bort från gränsen och separatisterna backa innan det kan ses några konkreta effekter menar han.

Kommer då Ryssland hålla sig till detta avtal?

– Det vet jag inte, men att döma av Putins svar på en presskonferens nyligen så framgick det att han inte var så kompromissvillig. Det återstår att konkreta steg tas på marken, säger Jakub Swiecicki.

Splittrade åsikter bland invånarna

Ukrainarna själva är, när Expressen frågar några av dem, också försiktiga i sina analyser.

30-årige Viktor tror inte på en fredlig lösning.

– Vi är mitt i ett långsamt pågående inbördeskrig. Allt i Ukraina går långsamt, säger han.

33-åriga Tatiana menar att den "illegitima regeringen" i landet är huvudproblemet.

– Om det inte vore för upproret på Majdan skulle förmodligen valet 2015 gått lugnt och stilla till.

Tror du att de invånare i Donetsk som är för att bilda en självständig republik kommer att acceptera överenskommelsen?

– Ja, absolut.

Tror du på en fredlig lösning?

– Ja, jag tror att allt är möjligt. Allt bör lösas på diplomatisk väg, men de ukrainska politikerna är inte intresserade av det.

"Är ett lugnt folk"

51-årige Sergej delar uppfattningen om att den ukrainska regeringen är de som nu måste leva upp till sina löften.

– Det här är en långt tillbakagående konflikt, och det är Ukrainas regerings ansvar att se till att den hålls eftersom att konflikten sker på deras territorium. I fallande ordning är det sen Europas, USA:s och Rysslands ansvar.

Tror du att separatisterna kommer att acceptera den?

– Ja, jag tror att alla som är för en självständig republik kommer att acceptera den. Det är ett lugnt folk som håller löften.

Tror du på en fredlig lösning?

– Jag vill formulera mig annorlunda. Jag tror inte på militära lösningar, jag tror enbart på fredliga sådana.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.