Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA och Nordkorea möttes i slott i Sverige

Slottets ägare Per Taube, som är engagerad i Sipri, bekräftar för Dagens industri (Di) att han ställde slottet till förfogande för tvådagarsmötet. Foto: / STENINGE SLOTT PRESSBILD

USA och Nordkorea har inga diplomatiska förbindelser och kontakter sker ofta via tredje part eller genom inofficiella kanaler. På bilden Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Foto: Xinhua / Polaris / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Sipris ordförande Sven-Olof Petersson vill inte kommentera mötet närmare. Foto: Robban Andersson

Företrädare för Nordkorea och USA möttes vid ett inofficiellt möte på Steninge slott utanför Sigtuna för drygt en månad sen.

Men vad som diskuterades hålls helt hemligt.

– Det var ett inofficiellt möte på hög nivå, säger slottets ägare Per Taube till Dagens industri.

Steninge slott utanför Sigtuna norr om Stockholm var för knappt en månad sedan scen för ett diplomatiskt toppmöte mellan diktaturen Nordkorea och USA. Det skriver Dagens industri, med hänvisning till sydkoreanska medier.

Det Sverigebaserade fredsforskningsinstitutet Sipri hjälpte till att arrangera det hemliga mötet. Slottets ägare Per Taube är engagerad i Sipri, han bekräftar för Di att han ställde slottet till förfogande för gigantmötet.

– Jag ställde slottet till förfogande, säger Taube

Mötet varade i två dagar och hölls i Sverige på grund av att USA och Nordkorea inte har några diplomatiska förbindelser, och att kontakter mellan nationerna därför ofta sker med hjälp av en tredje park – eller genom inofficiella kanaler.

 

LÄS MER: Kim Jong-Un svartlistad av USA

 

Hemligt vad som diskuterades

Vad som diskuterades på mötet är oklart, men enligt sydkoreanska medier ska bland andra USA:s tidigare biträdande utrikesminister Thomas Pickering ha representerat USA. Kim Jong-Un ska ha förväntats skicka chefen för USA-enheten på Nordkoreas utrikesdepartement, Han Song-ryol, uppger sydkoreanska medier enligt Dagens industri.

– Det var ett inofficiellt möte på hög nivå mellan Nordkorea och USA. De var nöjda efteråt, men sådant här tar väldigt lång tid, säger Taube vidare.

Inte heller Sven-Olof Petersson, ordförande för Sipri och tidigare ambassadör, vill kommentera vad som diskuterades vid det hemliga mötet.

– Ska vi behålla vår trovärdighet kan vi inte göra det, säger Petersson.

Kim Jong-Un svartlistad

Samtidigt som Dagens industris avslöjande om det hemliga mötet publiceras kommer även nyheter om att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un svartlistats av USA. Det efter att han anses ha brutit mot mänskliga rättigheter.

– Vi gjorde bedömningen att han ganska tydligt är ytterst ansvarig för åtgärder som utförts av hans regim, säger en person inom USA:s finansdepartement, enligt Washington Post.