Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA och Nordkorea för hemliga samtal

Donald Trump och Kim Jong-Un på samma tv-skärm i Sydkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har hotat varandras länder de senaste dagarna.

Men bakom kulisserna förs hemliga samtal mellan diplomater från de två länderna. 

Det rapporterar nyhetsbyrån AP på fredagen.

Enligt en rapport från AP har de hemliga samtalen pågått i flera månader. 

Det har tidigare varit känt att diplomater från USA och Nordkorea har fört samtal om att frigöra den amerikanske universitetsstudenten Otto Warmbier – där även Sverige spelade en viktig roll i sin kapacitet som USA:s skyddsmakt i Nordkorea

Men nu avslöjar AP att samtalen har fortsatt efter Warmbiers frisläppande, och att diskussionerna kan utgöra grunden för förhandlingar mellan de båda länderna, som formellt har legat i krig ända sedan 1950-talet

Förhandlingar avlägsna – spänningarna trappas upp

För att samtalen ska bära frukt krävs det att Kim Jong-Un och Donald Trump ska gräva ner den retoriska stridsyxan, noterar AP.

Något sådant verkar dock avlägset, i och med att Trump senast på fredagen trappade upp hoten mot Nordkorea i ett tweet där han meddelade att den amerikanska militären står redo att möta nordkoreanska provokationer. 

Otto Warmbier släpptes fri av Nordkorea men dog senare. Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtal förs genom "New York-kopplingen"

De hemliga samtalen förs genom något som i diplomatiska kretsar kallas för "New York-kopplingen". 

Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. 

Förutom diskussioner om Warmbier och andra amerikaner som fortfarande sitter fängslade i Nordkorea, har de två diplomaterna även diskuterat relationerna mellan USA och Nordkorea, enligt AP. 

USA och Nordkorea gläntar på dörren för samtal

AP noterar att USA:s utrikesminister Rex Tillerson har öppnat för samtal länderna emellan om Nordkorea upphör med tester av interkontinentala ballistiska missiler. Nordkorea hotade tidigare i veckan med att utföra ett sådant test nära den amerikanska flottbasen på ön Guam i Stilla havet

Även Nordkorea har lämnat dörren för samtal på glänt, trots de tydliga provokationerna, skriver AP.

Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har sagt att han vägrar förhandla om landets kärnvapenprogram – förutom om "USA definitivt upphör med sin fientliga policy och sitt kärnvapenhot mot Nordkorea", rapporterar AP. 

I sammanhanget framstår de små öppningarna för diskussioner som betydelsefulla, enligt AP. 

Svenska UD har inga kommentarer

Sveriges utrikesdepartement ger inga kommentarer på huruvida landets ambassad i Nordkorea har bidragit till de hemliga samtalen mellan USA och Nordkorea. 

– Det har jag inga uppgifter om det du säger just nu, det enda jag kan hänvisa till nu är uttalandet som Margot Wallström gjorde på sin Facebooksida, säger UD:s presskommunikatör Erik Norbergh till Expressen på fredagskvällen. 

Wallström: Följer utvecklingen i Nordkorea

I sitt Facebookinlägg på torsdagen skriver Wallström: 

"Mångas ögon riktas nu mot utvecklingen i Nordkorea. Vi är fast övertygade om att dialog är bästa lösningen. Regeringen följer utvecklingen noga, och deltar aktivt i säkerhetsrådets arbete".

Wallström skriver att Sverige i och med rollen som USA:s skyddsmakt erbjuder amerikanska medborgare "humanitärt och konsulärt stöd vid behov".

"Närvaron i Nordkorea möjliggör för oss att kunna föra dialog och ta kontakter. Vi tar denna roll på största allvar".