Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Kina överens om vapenvila i handelskriget

Donald Trump och Xi Jinping träffades över en middag på lördagen.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping under ett möte med Donald Trump i Buenos Aires.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump och Kinas president Xi Jinping har i samband med G20-mötet i Argentina kommit överens om en vapenvila det rådande handelskriget

USA och Kina har kommit överens om att inte införa några nya tullavgifter på kinesiska varor de närmaste tre månaderna, enligt AFP.

Ledarna för världens två största ekonomier träffades på lördagen över en närmare två timmar lång middag och kom överens om att inte höja några tullar medan förhandlingarna fortsätter.

Vita huset meddelade efter mötet att USA:s höjningar från 10 till 25 procent, som var planerade att slå igenom 1 januari, nu har skjutits fram.

Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow sa att mötet hade gått ”mycket bra” och den kinesiske utrikesministern Wang Yi menade att överenskommelsen öppnar upp för mer samarbete.

Xi Jinping ska också under mötet ha försäkrat den amerikanske presidenten om att utöka den kinesiska handeln av amerikanska varor, enligt Washington Post.

LÄS MER: Väljer bort ämnen – för att inte ”trigga” Trump 

Om länderna inte är närmare en lösning efter 90 dagar uppges dock USA vara redo att höja flera tullavgifter till 25 procent.

”Väldigt speciell vänskap”

Att de båda ledarna skulle träffas på tu man hand under G20-mötet för att försöka hitta en lösning på det pågående handelskriget har varit klart sedan tidigare – och redan innan mötet har både Donald Trump och Xi Jinping framhävt att de bådas relation med varandra är god.

Trump har tidigare bland annat pratat om sin ”väldigt speciella vänskap” med den kinesiske presidenten och om hur mötet förmodligen skulle komma att leda till ”något bra för både Kina och USA”. 

Mötet mellan ledarna uppges ha pågått längre än vad som först var väntat. Tidigare under dagen ställde Trump in en presskonferens efter nyheten om den tidigare amerikanske presidenten George H W Bushs död.