Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA och Japan markerar mot Kina

Trump har ännu inte gett upp hoppet om Kinas stöd i Nordkorea-konflikten. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump och Xi möttes på nytt under helgens G20-möte. Foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska stridsflyg flög över de omtvistade Öst- och Sydkinesiska haven. Foto: JASDF HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två amerikanska stridsflyg flög över de omtvistade Öst- och Sydkinesiska haven, i en gemensam militärövning med Japan.

Övningen pågick trots de ökade spänningarna med Nordkorea och USA:s allt sämre relation med Kina, skriver CNN.

De amerikanska stridsflygen fick sällskap av två japanska flyg under den gemensamma övningen över de Öst- och Sydkinesiska haven. Det Östkinesiska havet har länge varit omtvistat – både Japan och Kina har gjort anspråk på havet. 

Även om USA och Japan tidigare utfört militärövningar tillsammans är det här första gången som den här typen av övning sker nattetid, med amerikanska B-1-bombplan, enligt CNN.

– Det här är en tydlig demonstration på vår förmåga att utföra smidiga övningar med alla våra allierade, säger Ryan Simpson, chef för bombplansövningar vid den amerikanska militärens Stilla havsbas. 

"Seriös politisk provokation"

Tidigare i år har USA:s försvarsminister James Mattis sagt att landet är hängivna till att hjälpa Japan att få rätt till de omtvistade öarna i Östkinesiska havet. 

Under övningen flög de även över det Sydkinesiska havet – som USA också gång på gång har utmanat Kinas ensamrätt över. Tidigare i veckan skapade USA uppståndelse i Kina efter att ett amerikanskt örlogsfartyg åkte i närheten av en omtvistad ö i Sydkinesiska havet.

Kina ska ha kallat händelsen för en "seriös politisk och militär provokation", har en källa inom den amerikanska militären berättat för CNN.

Kritiserar Kinas brist på åtgärder

I förra veckan ska USA även ha utnämnt Kina till en av världens värsta människosmugglare, vilket många har tolkat på en reaktion på landets brist på åtgärder mot Nordkorea.

Trump ska i veckan pratat med både Kinas president Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe över telefon, för att uttrycka sin frustration över Nordkoreas allt hårdare offensiv. 

Så sent som i tisdags ska landet ha genomfört sin första framgångsrika avfyrning av en interkontinental ballistisk missil.

Enligt utrikesminister Rex Tillerson har USA ännu inte gett upp hoppet om att Kina kan hjälpa till i Nordkorea-konflikten, rapporterar CNN. Landets två presidenter träffades på nytt under helgens G20-möte.