Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA: Nordkorea kommer förgöras

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var president Trumps uttalande om att slå tillbaka mot Nordkorea med "eld och vrede" inget tomt hot. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps uttalande om att slå till mot Nordkorea med "eld och vrede" om robotuppskjutningarna inte upphör var inget tomt hot. 

Det säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till CNN.  

– Om USA måste försvara sig eller våra allierade kommer Nordkorea att förgöras. 

Det är i CNN:s program "State of the Union" som USA:s ambassadör i FN, Nikki Haley, säger att president Donald Trumps uttalande om att möta Nordkorea med "eld och vrede", om de hotfulla robotuppskjutningarna inte upphör, inte var ett tomt hot.

Tvärtom har landets försvarsminister Jim Mattis flera olika sätt att förstöra Nordkorea, enligt FN-ambassadören. Om det diplomatiska arbetet inte leder någonvart får militären "lösa situationen". 

– Vi ville vara ansvarsfulla och använda alla diplomatiska medel för att fånga deras uppmärksamhet. Om det inte fungerar från försvarsminister Mattis ta hand som saken, säger Nikki Haley till CNN.

Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

"Nordkorea skulle förgöras"

Ett USA-lett krig mot Nordkorea skulle leda till diktaturens undergång, enligt Haley. 

– Om Nordkorea fortsätter sitt ansvarslösa beteende, och om USA måste försvara sig eller våra allierade på något sätt kommer Nordkorea att förgöras. Och alla vet om det, och ingen vill det, säger hon. 

I förra veckan skärpte FN sanktionerna mot Kim Jong-Uns Nordkorea efter fortsatta robotuppskjutningar. President Trump uppgav att det var "en mindre åtgärd", medan Nikki Haley i intervjun med CNN i stället underströk betydelsen av överenskommelsen.  

"Har uttömt möjligheterna att agera i FN"

Samtidigt kan de FN-beslutade sanktionerna knappast bli mycket hårdare än nu, enligt Haley. Inför FN-mötet där beslutet om sanktionerna mot Nordkorea fattades krävde USA att diktaturen inte längde skulle få importera olja och att landets tillgångar utomlands skulle frysas. 

Men så blev det inte. Förslaget ogillades av Kina och Ryssland och fick omarbetas till en betydligt mindre kraftfull version.

– Vi har i stort sett uttömt möjligheterna att agera genom säkerhetsrådet vid den här tidpunkten, säger Nikki Haley till CNN. 

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Sydkorea ökar trycket på diktaturen

Vad gäller sanktioner har USA och Sydkorea precis beslutat att öka trycket mot Kim Jong-Un genom skärpta sanktioner.  

 

Läs mer: USA och Sydkorea skärper sanktioner mot Kim Jong-Un

 

– De två ledarna är överens om att förstärka samarbetet, och utöva hårdare sanktioner mot Nordkorea, så att man förstår att landets provokationer leder till ytterligare diplomatisk isolering och ekonomiskt tryck, säger den sydkoreanske presidentens talesperson Park Soo-Hyun i ett uttalande som Reuters tagit del av. 

Bilden visar vad som ska vara testet av en robot av typen Hwasong-12 i Nordkorea den 12 september. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Folket positiva till militärt ingripande

Enligt en ny Gallup-undersökning står en majoritet av den amerikanska befolkningen bakom ett militärt ingripande mot Nordkorea – förutsatt att sanktionerna och de diplomatiska kontakterna inte leder någonvart. 

Störst är stödet bland republikaner – där är 82 procent av dem som tillfrågats om saken av Gallup positivt inställda till ett militärt ingripande mot Kim Jong-Uns diktatur.