Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var president Trumps uttalande om att slå tillbaka mot Nordkorea med "eld och vrede" inget tomt hot. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅNEnligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var president Trumps uttalande om att slå tillbaka mot Nordkorea med "eld och vrede" inget tomt hot. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var president Trumps uttalande om att slå tillbaka mot Nordkorea med "eld och vrede" inget tomt hot.  Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅNNordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

USA: Nordkorea kommer förgöras

Publicerad

Donald Trumps uttalande om att slå till mot Nordkorea med "eld och vrede" om robotuppskjutningarna inte upphör var inget tomt hot. 

Det säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till CNN.  

– Om USA måste försvara sig eller våra allierade kommer Nordkorea att förgöras. 

Det är i CNN:s program "State of the Union" som USA:s ambassadör i FN, Nikki Haley, säger att president Donald Trumps uttalande om att möta Nordkorea med "eld och vrede", om de hotfulla robotuppskjutningarna inte upphör, inte var ett tomt hot.

Tvärtom har landets försvarsminister Jim Mattis flera olika sätt att förstöra Nordkorea, enligt FN-ambassadören. Om det diplomatiska arbetet inte leder någonvart får militären "lösa situationen". 

– Vi ville vara ansvarsfulla och använda alla diplomatiska medel för att fånga deras uppmärksamhet. Om det inte fungerar från försvarsminister Mattis ta hand som saken, säger Nikki Haley till CNN.

Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

"Nordkorea skulle förgöras"

Ett USA-lett krig mot Nordkorea skulle leda till diktaturens undergång, enligt Haley. 

– Om Nordkorea fortsätter sitt ansvarslösa beteende, och om USA måste försvara sig eller våra allierade på något sätt kommer Nordkorea att förgöras. Och alla vet om det, och ingen vill det, säger hon. 

I förra veckan skärpte FN sanktionerna mot Kim Jong-Uns Nordkorea efter fortsatta robotuppskjutningar. President Trump uppgav att det var "en mindre åtgärd", medan Nikki Haley i intervjun med CNN i stället underströk betydelsen av överenskommelsen.  

"Har uttömt möjligheterna att agera i FN"

Samtidigt kan de FN-beslutade sanktionerna knappast bli mycket hårdare än nu, enligt Haley. Inför FN-mötet där beslutet om sanktionerna mot Nordkorea fattades krävde USA att diktaturen inte längde skulle få importera olja och att landets tillgångar utomlands skulle frysas. 

Men så blev det inte. Förslaget ogillades av Kina och Ryssland och fick omarbetas till en betydligt mindre kraftfull version.

– Vi har i stort sett uttömt möjligheterna att agera genom säkerhetsrådet vid den här tidpunkten, säger Nikki Haley till CNN. 

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Sydkorea ökar trycket på diktaturen

Vad gäller sanktioner har USA och Sydkorea precis beslutat att öka trycket mot Kim Jong-Un genom skärpta sanktioner.  

 

Läs mer: USA och Sydkorea skärper sanktioner mot Kim Jong-Un

 

– De två ledarna är överens om att förstärka samarbetet, och utöva hårdare sanktioner mot Nordkorea, så att man förstår att landets provokationer leder till ytterligare diplomatisk isolering och ekonomiskt tryck, säger den sydkoreanske presidentens talesperson Park Soo-Hyun i ett uttalande som Reuters tagit del av. 

Bilden visar vad som ska vara testet av en robot av typen Hwasong-12 i Nordkorea den 12 september. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Folket positiva till militärt ingripande

Enligt en ny Gallup-undersökning står en majoritet av den amerikanska befolkningen bakom ett militärt ingripande mot Nordkorea – förutsatt att sanktionerna och de diplomatiska kontakterna inte leder någonvart. 

Störst är stödet bland republikaner – där är 82 procent av dem som tillfrågats om saken av Gallup positivt inställda till ett militärt ingripande mot Kim Jong-Uns diktatur.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag