Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA: Nordkorea kan avfyra kärnvapen

Nordkorea har lyckats bygga ett kärnvapen litet nog att fästas vid en interkontinental raket, och har därmed tagit ett viktigt kliv mot att bli en kärnvapenmakt.
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
I början av augusti röstade FN igenom att införa sanktioner mot Nordkorea.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Ordkriget trappas upp mellan Nordkorea och USA.

Donald Trump "saknar förnuft och bara oinskränkt styrka kan påverka honom", säger den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KNCA.

Samtidigt överväger Nordkorea att skjuta fyra medeldistansrobotar samtidigt mot den amerikanska basen Guam, enligt KNCA.

Planen att slå till mot Guam ska vara klar i mitten av augusti, enligt Sky News som citerar statlig media. 

Nordkorea gör en rad dramatiska utspel mot USA via sin officiella nyhetsbyrå KNCA – som meddelar att Nordkorea allvarligt överväger att avlossa fyra medeldistansrobotar av typ Hwasong-12 i riktning mot USA-basen Guam.

De ska landa i havet 30–40 kilometer. Attackplanen ska vara klar i mitten av augusti och genomföras när ledaren Kim Jong-Un ger order, enligt KNCA.

Den officiella nyhetsbyrån ger också president Donald Trump svar på tal. Den säger att hans uttalande om "eld och raseri" bara är "en massa struntprat". Och att det inte går att föra dialog med en "sådan kille som helt saknar förnuft" och som "bara oinskränkt styrka kan påverka".


LÄS MER: Kims svar på hotet: Vi anfaller Guam


"Amerikaner kan sova gott i natt"

Donald Trump varnade på tisdagen för att han kommer att möta hotet från Nordkorea med “eld och vrede” – ett uttalande han nu följer upp med att twittra om USA:s, enligt honom, förstärkta kärnvapenarsenal.

Presidenten stab blev överraskad av hans ordval, skriver New York Times.

Samtidigt tonar utrikesminister Rex Tillerson ned Trumps hot.

– Jag tror inte det finns något nära förestående hot. Amerikaner kan sova gott i natt, säger han enligt AP.

Enligt Tillerson ska utbytet av hot mellan USA och Nordkorea inte innebär att USA är närmare en militär operation mot landet.

Men den senaste tiden har Nordkorea tagit en rad ödesdigra steg mot målet att bli en av världens kärnvapenmakter. 

Tisdagens avslöjande – att landet nu befaras vara kapabelt till att avfyra långväga kärnvapenladdningar – är en "kritisk milstolpe" i denna process, enligt Washington Post.


LÄS MER: Fiender i 60 år – därför är relationen mellan USA och Nordkorea så dålig 

Missilen kan nå USA:s fastland

Det är det militära underrättelseorganet Defense Intelligence Agency, DIA, som skriver i en rapport att Nordkorea lyckats bygga en kärnstridsspets i miniatyr, enligt Washington Post.

Uppgifterna har inte bekräftats offentligt, men Washington Post hänvisar till två myndighetspersoner som läst DIA-dokumentet. Enligt rapporten är det oklart om Nordkorea har testat den mindre stridsspetsen. 

I juli avfyrade Nordkorea bland annat denna balistiska missil.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt har Nordkorea allvarliga planer på att skjuta robotar mot Guam, den amerikanska ögruppen i Stilla havet där USA har en stor flottbas. En talesman för Nordkoreas militär säger att landet ska genomföra en attack i förebyggande syfte om det finns tecken på en amerikansk provokation, rapporterar Reuters. 

Trump: Vår kärnvapenarsenal är "mer kraftfullt än någonsin"

På Twitter skriver Trump på onsdagen:

"Min första order som president var att renovera och modernisera vår kärnvapenarsenal. Det är nu ännu starkare och mer kraftfullt än någonsin tidigare..."

"...Förhoppningsvis behöver vi aldrig använda denna kraft, men det kommer aldrig finnas en tid då vi inte är den mäktigaste nationen i världen." 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/895252459152711680?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F
Donald Trump har den senaste tiden pratat om allt hårdare tag mot Nordkorea.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Expert: "De kan inte backar ur nu"

En nordkoreansk nyhetsbyrå framförde, enligt New York Times, budskapet att "vargflockarna" som försöker "strypa nationen" kommer bemötas med "fysiska aktioner som kommer genomföras utan nåd".

– Det är eskalering som vi inte har sett tidigare, säger Niklas Swanström, säkerhetspolitiskt expert, som menar att utvecklingen är oroväckande.

Varken internationella sanktioner, förtäckta hot från ärkefienden USA, eller kritik från bundsförvanten Kina har förmått att hindra Nordkoreas 33-årige diktator Kim Jong-Un från att göra verklighet av kärnvapenambitionerna. 

– Ingen av de här ledarna kommer kunna backa ur nu. Vi behöver hitta någon ledare som kan skala ned tonläget rejält, säger Niklas Swanström. 

https://twitter.com/AP/status/895003246372294657

Nya sanktioner mot Nordkorea

Varningen om "eld och vrede" från den amerikanska presidenten kom under en pressbriefing på hans golfbana i New Jersey, rapporterar AP.

Så sent som förra månaden beräknade USA att Nordkoreas diktator Kom Jong-Un kontrollerar upp emot 60 kärnvapenladdningar, skriver Washington Post. 

Nyligen beslutade FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot Nordkorea för att skada landets ekonomi. 

– Det här är det hårdaste ekonomiska paketet som någonsin lagts fram mot regimen i Nordkorea, sa USA:s representant Nikki Haley till AP då.

Sanktionerna består av att Nordkorea inte får exportera kol, järn och fisk. De väntas innebära en minskad inkomst på omkring åtta miljarder kronor, skriver TT.

USA:s försvarsminister: Nordkorea chanslösa

På onsdagskvällen, svensk tid, lämnar USA:s försvarsminister James Mattis ett uttalande med ett skarpt budskap: Nordkorea skulle inte ha en chans vid en eventuell konflikt. 

Mattis varnar landet för att fortsätta sitt kärnvapenprogram och att sluta "överväga handlingar som skulle leda till slutet för deras regim och folk".  

https://twitter.com/NBCPolitics/status/895326530250752000

Försvarsministerns uttalande fortsätter:

"De åtgärder som Nordkoreas regim gör kommer fortsatt att vara kraftigt underlägsna våra, och man kommer att förlora en eventuell upprustning eller konflikt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.