Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Nordkorea är ingen papperstiger

Den senaste tidens händelser och uttalanden från Nordkorea bekymrar amerikanska säkerhetstjänstemän.

– Vi oroar oss för deras uppskruvade retorik, säger en säkerhetskälla till CNN.

Anonyma källor från säkerhetstjänsten säger samtidigt till CNN att de är osäkra på om det bara är retorik eller om det verkligen händer något bakom ridåerna.

– Nordkorea är ingen papperstiger, så det vore inte klokt att avfärda deras provokationer som rent skrävel, säger en annan anonym tjänsteman som anser att det är svårt att bedöma hur stora risker den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un är villig att ta för att visa omvärlden och sina egna undersåtar vilken hård ledare han är.

"Dagens hot"

Ledarna i Pyongyang bröt tidigare i veckan en av de viktigaste militära "heta linjerna" mellan Nord- och Sydkorea - efter att tidigare i mars ha brutit en annan viktig direktlinje - och sa att detta var en åtgärd man genomförde eftersom det ändå inte fanns någon anledning att ha kvar några kommunikationer om ett krig bröt ut.

Men tjänstemännen som CNN talat med tror inte att de avbrutna linjerna är en indikation på några mer dramatiska åtgärder.

– Det är en del av det nuvarande "dagens hot"-mönster som finns. Jag skulle inte lägga något större värde till det. De vill ha uppmärksamhet och skrämma folk både inom landet och utanför, säger en av dem.

Substitut

I stället hoppas de att de avbrutna kommunikationerna fungerar som ett substitut till farligare och mer långtgående åtgärder.

– Det är definitivt vårt stora hopp, säger en av dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.