Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA-medier hyllar Sverige och Finland

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Svenska soldater på Gotland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Amerikanska medier hyllar de nya tilltänkta Natomedlemmarna Sverige och Finland.

De ser de båda länderna som ett viktigt tillskott till alliansen, ett bidrag som täpper till ett hål i Natos norra flank.

”Sverige och Finland kommer som ett paket, med presentsnöre runt”, skriver kolumnisten Jenny Nordberg i Svenska Dagbladet.

Nato välkomnar Sverige och Finland ”med öppna armar”, sade den västliga försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg nyligen. Också många medier i Natoländer, främst USA, tar entusiastiskt emot de båda kandidatländerna.

Tidningar målar ut allt vad de tappra och dugliga nordiska soldaterna kan tillföra. 

Flyger i snöstorm

Allt från finländska stridspiloter som är vana att flyga i arktiska förhållanden, som klarar att flyga i snöstorm och landa på isbanor, till unga kvinnliga soldater som är beredda att försvara Gotland och Sverige till sista blodsdroppen.

Den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal hälsar de båda tilltänkta medlemsländerna välkomna i en mycket positiv ledare:

”Att välkomna Finland är vettigt, både strategiskt och militärt. Deras läge i norra Europa skulle bli kritiskt i en konflikt med Ryssland i Östersjön … Demokratier behöver förbättra och anpassa sitt försvar … och att utvidga Nato till att ta emot dess två nordiska vänner är ett klokt steg.”

Övning på Tofta skjutfält med värnpliktiga och hemvärnet och Gotlands regemente, P18 i maj 2022.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Soldater på Gotland

Tidningen beskriver Finlands ”imponerande” militära kapacitet och skriver gillande att landet redan nått Natos mål på två procent av BNP till försvaret. Samt att den svenska militären väntas nå tvåprocentsgränsen 2028, men att en ”mer ambitiös tidslinje är möjlig”.

Samtidigt träffar New York Times svenska soldater i Tofta på Gotland. I ett långt reportage skildrar tidningen hur Sverige ”på nytt lär sig att vara en militärmakt”.

– Varje soldat här känner nu att vi gör skillnad. Jag känner det hos mina kolleger också, en ny känsla av ansvar … Ukraina är inte långt från Gotland och vi kan känna det, säger meniga artilleristen Sara Karlsson, 20, till den amerikanske reportern.

New York Times utsände beskriver hur Rysslands invasion av Ukraina har drivit de två länderna att ansöka om medlemskap i Nato även om båda sedan länge har samarbetat nära med den västliga alliansen. 

Socialdemokratiskt ”psykodrama”

Han skriver att opinionen i Finland, som utkämpat två krig mot Sovjetunionen, har svängt massivt under det senaste halvåret och att 80 procent nu är för ett medlemskap. I Sverige är ”debatten mera ett psykodrama inom det regerande socialdemokratiska partiet”, enligt tidningen.

Också Wall Street Journal skriver om Sveriges Nato-ansökan.
Foto: Washington Post

Efter invasionen av Ukraina är Gotland ett hett ämne för internationella medier och intresset har ökat efter det svenska närmandet till Nato.

”Gotland har plötsligt hamnat på den mediala världskartan … De internationella tv-teamen och tidningarna avlöser varandra … Den här dagen består det internationella inslaget av New York Times reporter Steven Erlanger. Tre japanska tv-team är i antågande”, skriver Expressens reporter Leif Brännström som nyligen gjorde ett reportage på Gotland.

”Kurrande förtjusning”

Kolumnisten Jenny Nordberg skriver i Svenska Dagbladet: 

Nu fylls amerikanska tidningar och militärtidskrifter av kurrande förtjusning över allt som Sverige och Finland ska bidra med till Nato. Stridspiloter som kan flyga i snöstorm och landa på is. Kamouflagemålade stridsberedda kvinnor på Gotland.”

 Hon fortsätter: 

”Äntligen ska det nordiska hålet pluggas igen, och Nato-kartan bli komplett. Där Sverige och Finland kommer som ett paket, med presentsnöre runt.”

Jenny Nordberg understryker att Natomedlemskap ”ger oss en ny identitet” samt att Sverige och Finland har haft olika skäl för sin alliansfrihet och neutralitet.

”Religion och ideologi”

”Det är två mycket olika nationella psyken som ska inlemmas i klubben. För Finland var en påtvingad variant av neutralitet nödvändig, genomsyrad av det ständigt närvarande hotet från öst. Det är därför de har nästan 300 000 soldater och en stark majoritet för att gå med i Nato”, skriver hon och fortsätter:

”Sveriges motsägelsefulla alliansfrihet har varit en religion och en ideologi. Att byta den identitet och de värderingar som lärts ut till generationer kan bli kärvare.”

– Den svenska debatten om alliansfriheten hade länge en moralisk överton som blev allt mer tydlig under Vietnamkriget. Jag tror att det finns förutsättningar att se klarare på de här frågorna nu, säger Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Air Force Magazine hyllar Sverige och Finland.

Militärmagasin hyllar

Som ett exempel i den amerikanska hyllningskören nämner hon militärtidskriften Air Force Magazine, som rapporterar om stridsflyg, försvar, rymden och annat med militär anknytning.

Magasinet beskriver översvallande hur finländska stridspiloter är experter på krigföring under arktiska förhållanden och redan delar sina erfarenheter med amerikanska kolleger – och hur det samarbetet kommer att fördjupas om Finland kommer med i Nato.

”Finländska stridspiloter lyfter, landar och flyger rutinmässigt under hårda arktiska förhållanden, allt inom det ryska luftförsvarets räckvidd … de lyfter i snöstorm, flyger i moln och landar på isiga landningsbanor … Finland har i decennier utvecklat medel att försvara sig och därmed skapat en arktisk expertis som USA kan dra nytta av”, skriver Air Force Magazine.  

Ska ”hitta sätt” att hjälpa

En talesperson för USA:s försvarsdepartement säger till tidskriften att man kommer att ”hitta sätt” att hjälpa Sverige och Finland under den riskabla perioden från det att de söker medlemskap till dess att de blir medlemmar – även om USA inte har gett några sådana garantier.

– Både Finland och Sverige är nära och uppskattade försvarspartners till USA och Nato … Vi är övertygade om att vi kommer att hitta sätt att hantera den oro länderna kan ha rörande perioden mellan medlemsansökan och potentiellt medlemskap i Nato, säger han till Air Force Magazine.

Finlands president: ”Vår traditionella position var ohållbar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.