Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA lämnar WHO mitt under virusökningen

Folk struntar i social distans – festar som vanligt.
Domald Trump.Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. USA meddelade under tisdagen att man formellt begärt utträde ur WHO. 

Världshälsoorganisationen förlorar därmed en av de största bidragsgivarna. 

President Trump har kontinuerligt riktat svidande kritik mot WHO för hur organisationen har agerat under pandemin. 

I april hotade presidenten med att USA skulle dra sig ur. Under tisdagen bekräftades att Trumpadministrationen nu gör allvar av hotet och har lämnat in en utträdesansökan till FN. USA:s medlemskap kan därför upphöra tidigast om ett år – 6 juli 2021. 

– Generalsekreteraren är i processen att verifiera med Världshälsoorganisationen om alla villkor för ett utträde har mötts, säger FN-talespersonen Stéphane Dujarric enligt The Guardian. 

Har kritiserat WHO flera gånger

President Trump har bland annat kritiserat WHO för att ha begått flera misstag under pandemins tidiga skede, att de inte lyssnat på krav om reformer och har även hävdat att Kina har haft för mycket att säga till om. 

Genom utträdet förlorar WHO en av sina största bidragsgivare, som står för cirka 15 procent av bidragen. 2019 betalade USA omkring 553 miljoner dollar av den totala budgeten på cirka 6 miljarder dollar, uppger New York Times. 

Den demokratiske senatorn Bob Menendez från New Jersey skrev på Twitter efter att kongressen hade informerats om utträdet. 

”Det gör amerikaner sjuka”

”Det kommer inte att skydda amerikanska liv eller intressen – det gör amerikaner sjuka och USA ensamt”, skriver han på Twitter. 

Menendez och andra demokratiska senatorer har lagt fram lagförslag i kongressen för att dra tillbaka utträdesbegäran. Det är oklart om det skulle leda någonstans, trots att även republikaner har uttryckt oro över Trumps beslut, skriver USA Today. 

Beskedet kommer samtidigt som flera delstater i USA ser en kraftig ökning av antalet fall. Enligt Johns Hopkins University har nära 3 miljoner fall rapporterats och 130 000 människor har avlidit i USA. 

USA-expert Frida Stranne om valkampanjen i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.