Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Kronprinsen dödade Khashoggi

Expressen träffade Khashoggis fästmö Hatice Cengiz i oktober 2020, som berättar om tiden efter Khashoggis död.
The Washington Post-skribenten och regimkritikern Jamal Khashoggi levde i USA.
Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Underrättelsetjänsten CIA har tidigare dragit slutsatsen att kronprins Mohammed bin Salman sannolikt beordrade mordet, vilket han nekat till
Foto: Epa / EPA
Biden lovade under presidentkampanjen 2020 att delvis ompröva ländernas band på grund av Khashoggis mord.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sista bilden på Khashoggi, på väg in i konsulatet i Istanbul.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I en amerikansk underrättelserapport pekas Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ut för att ha godkänt mordet på journalisten Jamal Khashoggi, uppger fyra källor för nyhetsbyrån Reuters. 

Nu ska president Joe Biden ringa kronprinsens pappa, kung Salman.  

På torsdagen kommer en hemligstämplad amerikansk underrättelserapport att offentliggöras. Rapporten, där underrättelsetjänsten CIA är den främsta bidragsgivaren, pekar på att den saudiska kronprinsen godkände och sannolikt beordrade mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet 2018. 

President Joe Biden säger nu att han läst den amerikanska rapporten och kommer därför att ringa kronprinsfadern, kung Salman, 85.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki bekräftar för Reuters att både Bidens samtal och offentliggörandet av rapporten ska ske ”snart”. 

The Guardian skriver att Biden insisterar på att bara tala med kungen eftersom USA förbereder sig för att namnge kronprinsen som delaktig i mordet. 

Biden lovade under presidentkampanjen 2020 att Saudiarabien ska ställas till svars för mordet och att ländernas samarbete ska omprövas.

Samtalet sker ”snart”

En hemligstämplad version av rapporten släpptes för kongressmedlemmar redan i slutet av 2018. Men Trump avvisade kravet från lagstiftare och mänskliga rättighetsgrupper att släppa rapporten – för att bevara samarbetet med och främja USA:s vapenförsäljning till Saudiarabien. 

Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiserade kronprinsen

Washington Post-skribenten och regimkritikern Khashoggi har tidigare kritiserat kronprinsens politik och levde i USA. Han mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018. 

Saudiarabien erkände så småningom att Khashoggi dödades i en operation som gick fel – men förnekade att kronprinsen var involverad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.