USA kritiserar Sverige för att inte ta hoten på allvar

Publicerad
Uppdaterad
Terrorhoten har pekat ut svenska måltavlor flera gånger under hösten.
Samtidigt varnar Säpo för att det finns nära 200 radikala islamister i landet.
Men nu kritiserar USA den svenska säkerhetstjänsten för att inte ta hoten på tillräckligt stort allvar:
- Jag vill inte säga att Sverige är den svaga punkten. Men det råder inget tvivel om att Danmark har varit mera proaktivt, säger terroranalytiker Lorenzo Vidino till danska tidningen Politiken.
Den internationella terrorismen har tagit ett stort steg in i det svenska samhället under hösten.

Höjde beredskapen

Redan 1 oktober höjde Säpo terrorberedskapen till den högsta nivån på fem år, vilket innebar en trea - förhöjt hot - på den femgradiga skalan. Fyra dagar senare pekade Storbritannien ut tre länder där de bedömde risken för terrorattentat som extra stor - Sverige, Frankrike och Tyskland.
- Man hade fått konkreta indikationer på vad som i Sverige kunde vara mål, troligtvis någon transportplats eller infrastruktur i Stockholm som tåg eller tunnelbana, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Därefter har en rad alarmerande händelser inträffat.
Mitt i Stockholms julhandel slog självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till.
I ett varningsbrev antydde han att han inte var helt ensam:
"Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks."

Svensken hyllades

Några dagar senare publicerade nyhetsbyrån AP obekräftade uppgifter om att Taimour Abdulwahabs mål var en tidningsredaktion samtidigt som svensken hyllades på Shomoukh al-Islam, en sajt med kopplingar till al-Qaida och Islamiska staten, av den anonyme "al-Ansars poet".
"Sedan återvänder vi till Stockholm, Snöns stad, Och de vackra ängarna, Och Nobels land, Säg adjö till freden".
Nu konstaterar Säpo i en nyligen publicerad rapport att det finns nära 200 personer i landet som stöder eller deltar i "våldsbejakande islamistisk extremism".
- Men det är troligen en underdrift eftersom vi bara tagit med direkta kopplingar, sade Malena Rembe, chefsanalytiker på Säpo, för två veckor sedan.
Det rör sig i första hand om män i 30-årsåldern som bor i någon av de tre storstadsregionerna.
Majoriteten av dem ingår i olika nätverk och känner varandra. De rekryteras oftast till de radikala grupperna av andra svenskar.
Flera av de nu gripna svenskarna ingår i dessa 200 personer som Säpo har kartlagt.
- Vi har haft övervakning 24 timmar per dygn sju dagar i veckan, säger Säpochefen Anders Danielsson.

Säpo får kritik

Men trots att Säpo hjälpte till att förhindra attentatet i Danmark får de nu kritik för sitt arbete. Den amerikanska terror- analytikern Lorenzo Vidino vid tankesmedjan Rand Corporation och författare till boken "Det nya muslimska brödraskapet i väst" anser att den svenska polisen är alldeles för dålig på aktiv terrorbekämpning:
- Jag vill inte säga att Sverige är den svaga punkten. Men det råder inget tvivel om att Danmark har varit mera proaktivt. Danskarna är bättre på två punkter, säger han till danska tidningen Politiken.
- Dels har danska PET uppfattat terrorismen som ett problem längre än svenska Säpo. Dels har vi situationen i samhället där det danska samhället har debatterat radikalisering så mycket - några säger för mycket. I Sverige är det mera tabu, även om det håller på att ändra sig, säger Lorenzo Vidino till Politiken.

Ett stort problem

Han anser att den öppna gränsen mot Sverige är ett stort problem för Danmark:
- Grupper verkar över gränsen från södra Sverige. Naturligtvis samarbetar Säpo och PET men geografin leder till problem, säger han.
Terrorismforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan ger Lorenzo Vidino delvis rätt.
- Operationellt är det inget fel hos Sverige. Men när det gäller debatten får Sverige klart minusbetyg. Så fort man nämner hotbilder blir man anklagad för islamofobi och rasism, säger han.

Vilks är oroad

Justitieminister Beatrice Ask, M, vill inte kommentera kritiken utan skriver i ett uttalande:
"Den svenska regeringen tar bekämpningen mot terrorism på stort allvar och har därför gjort stora satsningar på Polisen och Säkerhetspolisen".
Konstnären Lars Vilks är en av måltavlorna. Han har levt med dygnet-runt-bevakning sedan terrordådet i Stockholm för två veckor sedan. Han är oroad efter gårdagens gripanden:
- Jag är väl bevakad och har tills vidare full täckning. De bedömer situationen att jag ska ha skydd konstant. Även om det lugnar ner sig finns det alltid några stycken som är besvärliga, säger Lars Vilks.
Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, ville i natt inte uttala sig om gripandena i Danmark. Utrikesminister Carl Bildt, M, befinner sig just nu vid Röda havet. Han har inte gått att nå för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag