USA kräver utredning av mordet på Catalán

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Zaida Catalán dödades i Kongi under ett uppdrag där för FN.
Foto: OLLE SPORRONG
Hon hedrades bland annat med en minnesstund på Arlanda, där man också flaggade på halv stång.
Foto: SVEN LINDWALL

USA kräver att FN startar en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har i ett uttalande riktat till FN:s generalsekreterare António Guterres krävt att han initierar en särskild utredning av morden under FN:s beskydd, skriver New York Times.

Enligt FN:s talesperson Stéphane Dujarric är det dock inte möjligt för Guterres att initiera en brottsutredning utan godkännande från ett mellanstatligt FN-organ som exempelvis säkerhetsrådet.

– Generalsekreteraren kan inte träda in i stället för rättssystemet i en självständig stat. Men vi står redo att ställa oss bakom alla utredningar som startas av relevanta mellanstatliga organ, sade Dujarric.

Arbetade som expert för FN

Zaida Catalán arbetade för en av FN:s expertgrupper som lyder under världsorganisationens mäktigaste organ — säkerhetsrådet. Expertgrupperna är observatörer som ska övervaka situationen i länder som är föremål för FN-sanktioner. De ska också utreda brott mot folkrätten.

Den 13 mars i år rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp. De hittades döda den 28 mars.

En videosekvens från en mobiltelefon visar hur de förs in i en skogsdunge av beväpnad milis där båda skjuts ihjäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.