Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA kräver att Gui Minhai släpps fri

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.
Gui Minhai (på plakatet) dömdes till tio års fängelse av Kina.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

USA fördömer den kinesiska domen mot förläggaren Gui Minhai och kräver att den svenske medborgaren omedelbart släpps fri.

”Vi kommer att fortsätta att stå tillsammans med våra partner och allierade för att främja större respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i Kina”, skriver amerikanska utrikesdepartementet i uttalande på torsdagen.

Gui Minhai dömdes av den 24 februari till tio års fängelse. Han greps 2015 och har suttit frihetsberövad sedan dess. Kina anklagar honom för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Kina hävdar även att den svenske förläggaren 2018 ansökte om kinesiskt medborgarskap, och att han därmed sagt upp sitt svenska eftersom Kina inte erkänner dubbla medborgarskap.

Tidigare har även EU-kommissionen har uttryckt sitt stöd för den fängslade förläggaren.

Utrikesministern om den fängslade svensken:

Hör utrikesminister Ann Linde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.