Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon hyllas världen över: ”En hjälte”

Den ikoniska domaren i USA:s Högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har avlidit. Nu hyllas hon världen över, men samtidigt har detta blivit starten för en politisk maktkamp.
Cher har twittrat om sorgen efter Ruth Bader Ginsburg.Foto: MAGNUS SUNDHOLM / ACTION PRESS STELLA PICTURES
Barack Obama skriver att han och frun Michelle Obama är ”djupt tacksamma för det arv hon lämnar till landet”.Foto: ALYSSA POINTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har också uttryckt sig om HD-domarens död.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde skriver om beskedet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Domaren Ruth Bader Ginsburg hyllas efter sin död.

Som jurist blev hon också en populärkulturell ikon, och politiker och USA:s kändisvärld beskriver hur hon banat vägen för andra.

”Jag blev otroligt ledsen, men fylldes också av en tacksamhet att min dotter har kunnat se hur intelligenta, modiga kvinnor kan förändra världen”, twittrar talkshowlegendaren Conan O'Brien.

Ruth Bader Ginsburgs bortgång, den äldsta sittande domaren vid Högsta domstolen i USA, har lämnat många i sorg – och stor tacksamhet.

Hon brukade kallas ”Notorious RBG” av sina beundrare. 2018 gjordes dokumentären ”RBG” om henne, och spelfilmen ”En kvinna bland män”, baserades på hennes liv. RBG-regissörerna Betsy West and Julie Cohen skriver i ett uttalande:

”När vi för flera år sedan frågade hur hon skulle vilja bli ihågkommen, svarade hon med sin karaktäristiska lågmäldhet 'Helt enkelt som någon som gjorde vad hon kunde, med sin begränsade talang, för att föra samhället i den riktning som jag vill att det ska vara för mina barn och barnbarn'”.

Tidigare presidenten Barack Obama säger att han och hustrun Michelle är ”djupt tacksamma för det arv hon lämnar till det här landet.”

”Domare Ginsburg hjälpte oss att se att diskriminering på grund av kön inte är något abstrakt jämställdhetsideal, att det inte bara påverkar kvinnor, utan att det har konsekvenser för oss alla. Det handlar om vilka vi är och vilka vi skulle kunna vara.”, skriver han i ett uttalande.

Donald Trump twittrar att Ginsburg genom sin både sin briljans och meningsskiljaktigheter i rätten visade att ”det går att vara oense utan att vara otrevlig mot kolleger som tycker annorlunda.”

Lööf: ”Stor inspiration”

Ginsburgs död har även väckt svenska politiska reaktioner. C-ledaren Annie Lööf kallar henne för en föregångare och pionjär.

”Hon har varit en stor inspiration för mig och för många andra kvinnor under juristutbildningen och var en viktig förkämpe för den liberala demokratin och jämställdhet. Vila i frid.”, skriver Lööf på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver att hon har den ”djupaste respekt” för Ginsburg. Sedan 1969 var hon hedersdoktor vid Lunds universitet.

”En stor vän till Sverige har gått bort”, twittrar Linde.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1307196203197698048?s=20

 

Cher: Mitt hjärta är krossat

Hennes bortgång har nått långt utanför den politiska och juridiska världen. 

”Det var min dotter, Neve, som berättade för mig att Ruth Bader Ginsburg gått bort.”, skriver programledaren Conan O'Brien på Twitter, och tillägger att han är djupt tacksam över att Ginsburg visat dottern att ”modiga kvinnor kan förändra världen.”

https://twitter.com/ConanOBrien/status/1307172906842030083?s=20

Enligt artisten Cher twittrar förlorar regeringen och landet nu ”de största”. Hon nämner Ruth Bader Ginsburg, människorättskämpen John Lewis och den amerikanska kongressledamoten Elijah Cummings, 

”Mitt hjärta är krossat.” ”De var speciella hjältar för mig”, skriver hon.

Dragqueen-showen Ru Pauls dragrace twittrar att Ginsburg var ”inspirerade generationer genom sitt orubbliga engagemang för att ge varje amerikan rätten till frihet och jämställdhet.”

https://twitter.com/cher/status/1307172927524102145?s=20
Här får Trump beskedet att Ginsburg avlidit – av en reporter.
Se Bidens pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.