Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix
 Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix

USA: Hon formar Reinfeldts åsikter

Publicerad
Uppdaterad
Inför ett möte mellan Barack Obama och Fredrik Reinfeldt i Washington förra året skickade den amerikanska ambassaden en rapport till presidenten som beskrev både Sveriges utrikespolitik och Fredrik Reinfeldts personlighet.
Enligt rapporten har Filippa Reinfeldt stort inflytande över statsministerns politiska åsikter - och Sveriges utrikespolitik beskrivs som motsägelsefull.
Enligt rapporten, som Aftonbladet tagit del av genom Wikileaks, är "svenska utrikespolitiker ett förbryllande gäng".
Obama informeras också om att Reinfeldt är en reserverad person som "konstant talar om klimatförändringar".
I en annan rapport, ställd till en av Obamas rådgivare, beskrivs Fredrik Reinfeldt som en ledare som låter sina ministrar synas och helst styr i kulisserna – även om han kan fatta viktiga beslut när det krävs.

"Filippa formar hans åsikter"

Reinfeldts hustru Filippa uppges i rapporten ha stort inflytande över sin make. "Hon är hans närmaste förtrogna och formar sannolikt hans politiska åsikter".
USA:s ambassad informerar också Obamas rådgivare om att Sveriges statsminister tycker om att utföra hushållsarbete och gärna städar för att inte utsätta sina allergiska barn för damm.

Motsägelsefull utrikespolitik

Sveriges utrikespolitik beskrivs i rapporten som ställts till Barack Obama som motsägelsefull:
"Ibland är de snabba att ta en överraskande hård linje (som med Rysslands invasion av Georgien) och ibland är de så långsamma att de får EU:s beslutsfattande att stanna av (som med EU:s autonoma sanktioner mot Iran)".
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag