Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA-hjälp har anlänt för att hjälpa Irak

Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerar byn Ali väster om Bagdad. Nu har runt 150 av de utlovade amerikanska rådgivarna anlänt till Irak.
Foto: Ahmed Saad

Närmare hälften av de utlovade 300 amerikanska militära rådgivarna finns nu i Irak, rapporterar Pentagon enligt AP.

Ytterligare förstärkning kommer inom några dagar.

Amerikanerna ska bistå Iraks styrkor med bland annat underrättelseuppdrag. De ska främst hjälpa de förband som man tidigare samarbetat med innan ansvaret för försvaret av landet lämnades över till irakierna. USA-rådgivarna ska inte delta i direkta strider.

När det gäller striderna i Irak mot den sunnimuslimska rebellgruppen Isis hävdade på tisdagen officiella irakiska talespersoner att det viktiga oljeraffinaderiet nära staden Baiji inte tagits över av Isis, vilket tidigare rapporterats.

Hussain al-Shahristani, vice minister för energifrågor, uppger enligt AP att irakiska säkerhetsstyrkor fortfarande försvarar raffinaderiet. Enligt den statliga nyhetsbyrån Iraqiya hade Iraks trupper kontroll över anläggningen. Men enligt flera internationella medier är det mest sannolikt att Isis och säkerhetsstyrkorna har var sin del av raffinaderiet.

Rebeller letar efter fruar

I staden Baiji, en bit från oljeraffinaderiet, har rebellerna dock full kontroll. The Independent rapporterar om rädsla bland invånarna när rebeller går från hus till hus och frågar om det finns ogifta kvinnor hemma.

– Jag sade till dem att det bara fanns två kvinnor i huset och att båda var gifta, säger Abu Laid enligt tidningen och berättar att rebellerna klargjorde att många av deras soldater var ogifta och ville ha en fru.

Abu Laid uppger att Isis-krigarna insisterade på att komma in för att kontrollera kvinnornas ID-handlingar, som i Irak visar om kvinnor är gifta.

Isis styrka uppges öka snabbt

Amerikanska säkerhetsexperter uppskattar, enligt AP, att Isis nu har omkring 10 000 personer i Irak, men många av dem strider sannolikt även i Syrien.

Enligt uppgifter från amerikansk underrättelsetjänst i The Washington Post ökar Isis sin kraft snabbt, genom att samla på sig ökat antal effektiva vapen, rekrytera nya soldater och skaffa mer pengar.

The Washington Post hänvisar till en icke namngiven officiell amerikansk tjänsteman. som uppger att Isis ökade ekonomiska resurser bland annat kommer från banker som plundrats, från kriminell verksamhet som kidnappning och utpressning och från frivilliga gåvor. Den frivilliga andelen uppges dock vara mycket liten i förhållande till de illegalt tjänade pengarna.

"Bagdad faller inom en månad"

Självförtroendet bland rebellerna är gott. Två stridande som BBC talat med är säkra på att Bagdad kommer att falla inom “mindre än en månad”. Samtidigt menar de att den pågående "revolutionen" inte tillhör Isis, utan sunnimuslimerna. Bedömare BBC talat med anser att även om Isis lyckas inta Bagdad, så är segern inte deras. Om striderna mellan den nuvarande irakiska staten och Isis upphör, öppnas i stället läge för strider mellan andra grupperingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.