USA: Härifrån drivs Kinas spionnätverk

Spänningarna mellan supermakterna eskalerar
Foto: GODOFREDO VASQUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen greps kinesiska gästforskaren Tang Juan i Kalifornien, misstänkt för att ha undangömt sin koppling till kinesiska militären.
Foto: Juan Tang (U.S. Attorney¿s Office)
Song Chen greps av amerikanska myndigheter förra helgen. Bland bevisen mot henne finns bilder där hon uppges bära militäruniform.
Foto: US Attorneys's office

I veckan beordrade USA en stängning av Kinas konsulat i Houston.

Nu pekas det ut som centrum för ett större spionnätverk i 25 amerikanska städer, rapporterar CNN. 

”Summan av alla aktiviteter på Houston-konsulatet gick långt över gränsen för vad vi var villiga att acceptera”, uppger en talesperson för justitiedepartementet.

På fredagen gick federal polis in i lokalerna i Houston, Texas. Flera svarta SUV:ar och en låssmedsbil syntes utanför det numera stängda kinesiska konsulatet.

Tidigare i veckan beordrade USA diplomaterna att lämna verksamheten inom 72 timmar.

Det kinesiska konsulatet misstänks ha varit inblandat i ett bedrägeri på en forskningsinstitution i Texas. 

Personal på konsulatet ska ha varit ”direkt involverade i kommunikationen med forskarna och guidade dem i vilken information de skulle samla in”, enligt USA:s justitiedepartement.

Nu beskrivs verksamheten i Houston som centrum för ett landsomfattande spionerinätverk.

Enligt en talesperson på justitiedepartementet handlar det om ”ett mikrokosmos, en del av ett större nätverk av personer i mer än 25 städer”, rapporterar CNN.

”Och om vi inte stoppade det, hotade det att gå ännu längre i Houston och i andra kinesiska konsultat i USA”, står det i uttalandet.

Har synts rök från konsulatet

Individer i nätverket ska ha getts instruktioner om att störa USA:s utredning kring händelserna.

I tisdags syntes rök vid konsulatet, och lokala medier har publicerat klipp på vad som misstänks vara anställda som bränner dokument inne på området.

Spänningen mellan USA och Kina har ökat under våren. Enligt CNN ska idén om att stänga konsulatet ha fötts i våras, när Kina krävde att få gå igenom material som amerikansk diplomatpersonal ville hämta på konsulatet i Wuhan.

Samtidigt kartlägger FBI kinesiska gästforskares samröre med kinesiska militären – och på mindre än en vecka har fyra personer gripits. Det handlar om fyra forskare: Song Chen, Tang Juan, Xin Wang och Kaikai Zhao. Den senast gripna är Tang – bland bevisen mot henne finns en bild där hon är iklädd kinesiska flygvapnets uniform. Hon uppges sakna diplomatisk immunitet.

Turister söker sig för att ta foton på det stängda konsulatet i Chengdu, Kina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.