Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA har spionerat på Merkel sedan 2002

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Spioneriet pågick fram tills veckor innan Barack Obama besökte Berlin i juni.
Foto: Yves Herman

Tyska tidningen Bild am Sonntag uppger i dag att Vita huset "ville veta allt" om Tysklands förbundskansler Angela Merkel och att president Barack Obama för tre år sedan fick information om avlyssningen av hennes mobil och sms.

Men han stoppade inte operationen utan lät den fortsätta.

Nu dementerar USA uppgifterna. 

Bild am Sonntag hänvisar till källor i amerikanska underrättelsekretsar. De beskrivs som förtrogna med operationen mot Merkel, och en av dem säger att Obama fick information om den hemliga avlyssningen direkt av NSA-chefen Keith Alexander.

På söndagskvällen dementerade Bilds uppgifter av NSA.

– Alexander diskuterade inte en påstådd underlättelseoperation som involverade den tyska förbundskanslern Angela Merkel 2010 och han har aldrig gjort det, säger NSA:s talesperson Vanee' Vines till AFP.

– Nyhetsrapporteringen är inte sann. 

Tidigare i veckan uppgav den tyska regeringen att de hade information om att Angela Merkels mobiltelefon kan ha buggats av den amerikanska spionorganisationen NSA. 

Merkel avlyssnad sedan 2002

Nu visar det sig att avlyssning kan ha pågått i över ett decennium. 

Den tyska veckotidningen Der Spiegel har kommit över något de beskriver som ett hemligt amerikanskt underrättelsedokument som ska att Merkels telefonnummer har övervakats av NSA sedan 2002. 

I dokumentet framgår det också att övervakningen pågick åtminstone fram tills ett par veckor innan Barack Obama besökte Merkel i Berlin. 

I dokumentet är Merkels nummer märkt med orden "GE Chancellor Merkel", eller "Tysklands förbundskansler Merkel". 

Spionerade från ambassaden

Der Spiegel skriver också att USA ska ha genomfört ett omfattande spionage inifrån sin ambassad i Berlin. Med högteknologisk utrustning på taket till ambassaden ska ett gemensamt organ som NSA och CIA bedriver har övervakat kommunikation i de tyska regeringskvarteren. 

Ett internt dokument visar att USA ville hålla spioncentralen hemlig. Enligt Der Spiegel står det i det amerikanska dokumentet att det skulle kunna skada USA:s relationer med andra länder om dess existens kom ut. 

Liknande spioncentraler ska finnas i 80 städer världen över, varav 19 i Europa. 

Tidigare i veckan gick Tyskland ut med att de hade information om att Merkels telefon varit avlyssnad. Merkel krävde då en förklaring av Obama. 

Vita huset har nekat till att de avlyssnar Merkels telefon, men inte dementerat att så kan ha skett tidigare. 

Tidningen Bild am Sonntags uppgifter i dag späder nu alltså på avlyssningshistorien genom att direkt dra in president Barack Obama:

- Obama stoppade inte avlyssningsåtgärden då utan lät den pågå, säger Bild am Sonntags uppgiftslämnare.

Tidningen beskriver förhållandet mellan Merkel och Obama som frostigt redan från början. Obama har ofta kritiserat Merkels hållning i eurokrisen, och Tysklands nej till en insats i Libyen var ett annat irritationsmoment.

Gerhard Schröder övervakades

Vita huset ska någon gång efter det att Obama först fick informationen också beställt en omfattande dossier om Merkel. Eftersom varken Obama eller NSA-chefen litade på den tyska kanslern ville Vita huset "veta allt" om henne, uppger tidningen enligt TT.

Informationen ska med hjälp av den "modernaste tekniken" ha samlats in på fjortonde våningen i den amerikanska Berlin-ambassaden och skickats direkt till Vita huset i Washington.

Enligt Bild am Sonntag var också Merkels företrädare, Gerhard Schröder föremål för det amerikanska spioneriet.

Nu ska Tyskland skicka höga underrättelsetjänstemän till USA för att få mer information om det påstådda spionaget, skriver CNN.

På lördagen protesterade tusentals personer mot NSA i USA:s huvudstad Washington. Demonstranterna krävde bland annat närmare granskning av NSA. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.