Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA har nya bombplan – Sverige ”viktigt” område

Kommer sannolikt flyga över Sverige
2 december visade tillverkaren Northrop Grumman upp B-21 Raider för första gången.
Foto: UPI/SHUTTERSTOCK / UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
De nya bombplanen ska kunna bära kärnvapen.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s nya kärnvapenkapabla bombflygplan kommer sannolikt flyga över Sverige, rapporterar SVT.

Skandinavien har blivit ett avgörande operativt område för amerikanska bombflyg på väg till Europa, enligt Hans Kristensen som är expert på USA:s kärnvapenstyrkor.

– Det ligger ju på deras bana mot den stora flottbasen i Murmansk såväl som mot S:t Petersburg och vidare in mot Moskva, säger han till SVT. 

De nya flygplanen B-21 Raider ska kunna bära konventionella bomber och kryssningsrobotar såväl som vapen som utrustats med kärnvapenstridspets, enligt SVT.

– Det är första gången man har en interkontinental kryssningsrobot på ett smygflygan i USA:s strategiska bombflyg, säger Hans Kristensen vid Federation of American Scientists till SVT.

Fäller bomber från hög höjd

USA ska ha beställt ”minst 100 stycken” som ska ersätta de äldre bombplanen B-1 och B-2 och de första exemplaren beräknas vara operativa om ett par år, i mitten av 2020-talet, rapporterar SVT.

– B-21 är ett mycket mångsidigare flygplan. Det kan användas för flera olika ändamål, även för att fälla bomber från hög höjd, säger Hans Kristensen.

Skandinavien nyckelområde

Samtidigt behåller man de äldre B-52 bomflygplanen – som de senaste åren ofta setts flyga över Sverige för att till exempel stötta operationer kring Baltikum, säger Kristensen till SVT. 

– Det senaste året har man sett att norra Sverige börjat bli ett viktigt operativt område för strategiska bombplan på väg in i Europa.

Hans bedömning är att B-21 Raider kommer användas på samma sätt. 

– Den norra regionen håller på att bli ett nyckelområde för strategiska bombplan. Operationer med bombplan som har kärnkapacitet flyttar närmare den ryska gränsen och opererar längre upp i Norra ishavet, säger han till SVT. 

Försvarsministern: Inga förbehåll för kärnvapen på svensk mark

Försvarsministern instämmer med ÖB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.