Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA har lagt beslag på Wuhanlabbets viruskatalog

Labbdatorer ska analysera filerna
Foto: ZHANG YUWEI / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: LIU PEICHENG / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Enligt källor till CNN har USA:s underrättelsetjänst kommit över en omfattande katalog med genetisk data som ska tillhöra det kinesiska Wuhanlabbet.

USA:s försvarsmyndigheter hoppas att filerna ska ge svar på om coronaviruset spreds till människor via labbet.

En gigantisk katalog som innehåller genetisk information om virusprover från viruslaboratoriet i Wuhan har hamnat i den amerikanska underrättelsetjänstens händer, avslöjar CNN.

Flera bedömare inom USA:s utrikespolitiska myndigheter misstänker Wuhanlabbet som en potentiell källa till att coronaviruset överfördes till människor och som på kort tid utvecklades till en pandemi, vilket dock aldrig har bevisats.

Det är inte känt hur USA:s underrättelsetjänst har kommit över datakatalogen eller vid vilken tidpunkt det inträffade.

17 superdatorer ska knäcka viruskoden

Flera myndighetskällor uppger för nyhetskanalen att de datorer som skapar och analyserar genetisk data från virus brukar vara sammankopplade med molnbaserade servrar, vilket i sin tur öppnar för möjligheten att hacka och stjäla informationen.

Men att lyckas omvandla den enorma mängd rådata till tydbar information är en svår uppgift med flera utmaningar.

USA:s försvarsdepartement förlitar sig på att 17 stycken högavancerade labbdatorer från energidepartementet ska lyckas analysera filerna och hitta ett samband mellan coronaviruset och Wuhanlabbet.

Jämte superdatorerna behövs också forskare med säregna specialkompetenser – som inte bara handlar om att kunna tolka komplexa serier av biodata. Det gäller även att ha god kännedom om det kinesiska skriftspråket mandarin, samt att vara säkerhetspolitiskt pålitlig. 

Därtill ska rapporten bli klar inom de 90 dagar som USA:s president Joe Biden i maj gav landets underrättelsetjänst som tidsram för att lösa uppgiften. 

I rapporten förväntas presidenten få svar på om det finns belägg för misstankarna om Wuhanlabbet bär ansvaret för pandemin. 

Försökte larma Washington – följdes inte upp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.