Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ambassadör i möte med Wallström om kärnvapenavtalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström har haft möte med USA:s ambassadör i Stockholm om Sveriges inställning till avvecklingen av kärnvapen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA:s ambassadör i Stockholm har haft möte med utrikesminister Margot Wallström om Sveriges inställning till avvecklingen av kärnvapen, skriver DN.  

Regeringen avser underteckna en FN-konvention om kärnvapenavveckling – vilket USA motsätter sig. 

USA:s försvarsminister Jim Mattis har även varnat försvarsminister Peter Hultqvist om att ett undertecknande av FN-konventionen kan få negativa konsekvenser för det svensk-amerikanska försvarsarbetet, enligt SvD.

På onsdagen avslöjade Svenska Dagbladet att USA:s försvarsminister Jim Mattis skickat ett hemligt brev till svenske försvarsministerkollegan Peter Hultqvist. Brevet handlar om Sveriges inställning till FN-konventionen om avveckling av kärnvapen i världen. 

Sveriges regering avser underteckna konventionen – vilket USA inte tänker göra. USA har varit kritiskt till konventionen, även under 2016 då Barack Obama var president. 


Läs mer: Sverige varnas av USA för att skriva under avtal om kärnvapenstopp 


Enligt uppgifter till SvD uttrycker Jim Mattis att det svensk-amerikanska samarbetet på försvarsområdet kan påverkas negativt om Sverige undertecknar konventionen om kärnvapen. 

Sveriges möjligheter att få hjälp i krislägen av Nato-länder skulle också försämras, menar USA. 

Mötet ska ha förts i en hjärtlig ton

På torsdagen rapporterar Dagens Nyheter att USA:s tjänstgörande ambassadör i Stockholm, David Lindwall, har träffat utrikesminister Margot Wallström – och återigen framhållit USA:s syn på regeringens inställning till kärnvapenavtalet. Detta enligt flera källor till tidningen. 

Enligt DN ska mötet mellan Wallström och ambassadören, som ministern avsatt 20 minuter för, ha förts i en hjärtlig ton. 

Utrikesminister Wallström har tidigare hävdat att ett svenskt undertecknande av kärnvapenkonventionen inte skulle påverka Sveriges olika samarbeten på försvarsområdet negativt. Händelseutvecklingen under de senaste dagarna talar för motsatsen – förutsatt att USA gör allvar av varningarna.  

Efter SvD:s rapportering om brevet från Jim Mattis har företrädare för flera borgerliga partiet ifrågasatt regeringens inställning till konventionen – om ett undertecknande riskerar att försämra landets försvarssamarbeten. 

Hultqvist: "Försvarssamarbeten får inte rubbas"

Försvarsminister Peter Hultqvist uttryckte under onsdagen att Sveriges försvarspolitiska samarbeten inte får rubbas.

– Det måste nu göras en ordentlig utredning över konsekvenserna av den här resolutionen. Jag vill vara mycket bestämd och tydlig på den punkten att inget får ske som i någon mening rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, sa Peter Hultqvist, till Ekot i Sveriges Radio på onsdagen. 

Den inställningen delas av företrädare för de borgerliga partierna. 

Liberalernas ledare twittrade om saken, medan C-ledaren Annie Lööf argumenterade emot ett svenskt undertecknande av avtalet på SvD:s debattsida. 


https://twitter.com/bjorklundjan/status/902974453050691585

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson har uttryckt att Sverige bör inta samma position som Finland – det vill säga inte underteckna konventionen. Moderaterna vill inte heller att avtalet undertecknas om Sveriges försvarssamarbeten påverkas negativt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.