På onsdagen avslöjade Svenska Dagbladet att USA:s försvarsminister Jim Mattis skickat ett hemligt brev till svenske försvarsministerkollegan Peter Hultqvist. Brevet handlar om Sveriges inställning till FN-konventionen om avveckling av kärnvapen i världen.
Sveriges regering avser underteckna konventionen – vilket USA inte tänker göra. USA har varit kritiskt till konventionen, även under 2016 då Barack Obama var president.
Läs mer: Sverige varnas av USA för att skriva under avtal om kärnvapenstopp
Enligt uppgifter till SvD uttrycker Jim Mattis att det svensk-amerikanska samarbetet på försvarsområdet kan påverkas negativt om Sverige undertecknar konventionen om kärnvapen.
Sveriges möjligheter att få hjälp i krislägen av Nato-länder skulle också försämras, menar USA.
Mötet ska ha förts i en hjärtlig ton
På torsdagen rapporterar Dagens Nyheter att USA:s tjänstgörande ambassadör i Stockholm, David Lindwall, har träffat utrikesminister Margot Wallström – och återigen framhållit USA:s syn på regeringens inställning till kärnvapenavtalet. Detta enligt flera källor till tidningen.
Enligt DN ska mötet mellan Wallström och ambassadören, som ministern avsatt 20 minuter för, ha förts i en hjärtlig ton.
Utrikesminister Wallström har tidigare hävdat att ett svenskt undertecknande av kärnvapenkonventionen inte skulle påverka Sveriges olika samarbeten på försvarsområdet negativt. Händelseutvecklingen under de senaste dagarna talar för motsatsen – förutsatt att USA gör allvar av varningarna.
Efter SvD:s rapportering om brevet från Jim Mattis har företrädare för flera borgerliga partiet ifrågasatt regeringens inställning till konventionen – om ett undertecknande riskerar att försämra landets försvarssamarbeten.
Hultqvist: "Försvarssamarbeten får inte rubbas"
Försvarsminister Peter Hultqvist uttryckte under onsdagen att Sveriges försvarspolitiska samarbeten inte får rubbas.
– Det måste nu göras en ordentlig utredning över konsekvenserna av den här resolutionen. Jag vill vara mycket bestämd och tydlig på den punkten att inget får ske som i någon mening rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, sa Peter Hultqvist, till Ekot i Sveriges Radio på onsdagen.
Den inställningen delas av företrädare för de borgerliga partierna.
Liberalernas ledare twittrade om saken, medan C-ledaren Annie Lööf argumenterade emot ett svenskt undertecknande av avtalet på SvD:s debattsida.
https://twitter.com/bjorklundjan/status/902974453050691585
Kristdemokraternas Mikael Oscarsson har uttryckt att Sverige bör inta samma position som Finland – det vill säga inte underteckna konventionen. Moderaterna vill inte heller att avtalet undertecknas om Sveriges försvarssamarbeten påverkas negativt.