Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA har genomfört flygattacker i Somalia

Lastbil sprängdes i Mogadishu – över 70 döda
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA har genomfört flygattacker mot terrorgruppen ”al-Shabbab” i Somalia, rapporterar The Guardian

Fyra personer ska ha omkommit i attackerna. 

Attackerna kommer kort efter att en bilbomb dödade minst 79 personer i Mogadishu under lördagen. 

I ett uttalande från USA:s miltär framgår att man genomfört flera flygattacker mot terrorguppen ”al-Shabbab” i Somalia. 

”I samförstånd med den federala regeringen i Somalia har USA:s Afrika-kommando genomfört tre flygattacker på två platser. Attackerna riktades mot ”al-Shabbab-milis” i närheten av Qunyo Barrow och Caliyoow Barrow.”, står det i uttalandet enligt The Guardian. 

Attackerna kommer bara ett dygn efter den dödligaste attacken i Somalia på två år. 

Minst 79 döda i attacken 

Det var under lördagsmorgonen som en bil vid en vägtull i Somalias huvudstad Mogadishu exploderade och dödade minst 79 personer. Enligt Reuters misstänker polisen att dådet ska ha orsakats av en självmordsbombare med kopplingar till den militanta islamiska organisationen ”al-Shabbab”. 

– Det var en lastbilsbomb och vi tror att en självmordsbombare körde (den) för att skada den civila befolkningen. Vi har inte det exakta antalet än, men det finns både dödade och skadade, sa säkerhetstjänstemannen Abdulahi Adan enligt TT. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 90 personer avlidit i explosionen. Flera ska ha varit studenter på Benadirs universitet. Två av de döda var turkiska medborgare. 17 poliser finns också bland de döda. 

Trump: ”Aktiva fiender”

Enligt The Guardian har flyräderna i Somalia ökat sedan Donald Trump förklarade södra delarna av landet som ett ”område med aktiva fiender”. 

I år har antalet flygräder ökat dramatiskt och i ett uttalande från USA:s Afrika-kommande bekräftar man att man sedan april i år har dödat mer än 800 personer i 110 flygattacker. 

Ingen har ännu tagit på sig lördagens attack i Mogadishu men stan har tidigare plågats av flera bilbomber orsakade av ”al-Shabbab”. ”al-Shabbab”, som har kopplingar till ”al-Qaida”, tvingades bort från Mogadishu redan 2011 men kontrollerar fortfarande delar av landsbygden kring staden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.