Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA har anfallit Syrien – explosioner i Damaskus

Donald Trump har godkänt militära angrepp mot Syrien. Foto: CNN
Missilattack över mål i Damaskus. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Attackerna fångade på bild över Damaskus. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Rök efter en missilattack syns över Damaskus. Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump höll ett oannonserat tal under natten mot lördagen. Foto: YANG CHENGLIN / XINHUA/AVALON.RED B950
USA-ledda flygattacker träffade områden i huvudstaden Damaskus samt i staden Homs.
Franska plan lyfter före attacken.
Franska plan lyfter före attacken.
Här avfyrar USA en missil under nattens attack. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA
1 / 12

USA har slagit till mot Syrien. 

Under natten sköt landet tillsammans med Storbritannien och Frankrike över 100 missiler mot huvudstaden Damaskus.

Några timmar efter anfallet twittrade Donald Trump: Uppdraget slutfört. 

Efter missilanfallet kallade president Vladimir Putin till krismöte i FN, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

USA är beredda att fortsätta pressa Syrien, sade landets FN-ambassadör Nikki Haley, under FN-mötet på lördagskvällen svensk tid, som Ryssland har kallat till.

– Vi är beredda att fortsätta pressa Syrien om regimen är dumma nog att testa vårat tålamod, säger hon och syftar på användningen av kemiska vapen, rapporterar CNN.

Syriens FN-ambassadör Bashar Ja'afari är däremot väldigt kritisk till attackerna och sade under FN-mötet att byggnaderna som bombats redan hade undersökts av neutrala experter som sagt att det inte fanns spår av kemiska vapen.

Enligt Rysslands president förvärras den redan mycket svåra situationen för Syriens befolkning ytterligare efter lördagsmorgonens missilanfall, rapporterar AP. Putin säger vidare att anfallet var "präglat av aggression" mot en suverän stat – något som Ryssland fördömer. 

Enligt AP uppger Ryssland vidare att de lyckades skjuta ner 71 av de 103 missiler som avfyrades under morgonräden. 

Pentagons talesperson Dana White sade på en presskonferens på lördagen att alla missiler träffat sina mål.

– Operationen var framgångsrik och vi är säkra på att vi har minskat möjligheten för den syriska regimen att använda kemiska vapen, säger Dana White.

Merkel och May nöjda med attacken

Samtidigt säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel att anfallet mot Syriens huvudstad var "nödvändigt" som ett direkt svar på kemattacken mot civilbefolkningen tidigare i april. 

Även Theresa May, Storbritanniens premiärminister, är nöjd med resultatet av luftanfallet som hon kallar "målinriktat och effektfullt" och ett sätt att radera ut landets möjligheter till att tillverka och använda kemiska vapen. 

Donald Trump twittrade några timmar efter missilanfallet, då skrev han bland annat:

”Det blev en lyckad attack i går kväll. Tack till Frankrike och Storbritannien för deras expertis och styrkan i deras militära trupper. Det kunde inte ha gått bättre. Uppdraget slutfört”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985130802668294144

Det var under lördagsmorgonen som USA, Storbritannien och Frankrike svarade på den syriska regimens misstänkta kemvapenattack i östra Ghouta, då 70 personer uppges ha dödats. 

Slog till gemensamt

Tillsammans anföll länderna under natten mot lördagen, svensk tid, en forskningsanläggning i en förort till Damaskus och ett lager för kemiska stridsmedel utanför Homs. Tillsammans sköts fler än 100 amerikanska målsökande missiler mot byggnaderna. 

Enligt statlig syrisk tv ska tre personer ha blivit skadade i attackerna. Pentagon dementerar att någon person drabbats fysiskt.

De första explosionerna skedde vid 03-tiden svensk tid, och en timme senare uppgavs den första vågen av robotattacker vara över.

Kritiken från ryskt håll är massiv:

Enligt den ryske FN-ambassadören Vassilj Nebenzia gör en militär aktion att det inte går att utesluta ett krig mellan USA och Ryssland i Syrien.

Anatoly Antonov, Rysslands ambassadör i USA, anklagar USA, Storbritannien och Frankrike för ett ”förutbestämt scenario” och att landet nu känner sig hotat. 

"Återigen blir vi hotade. Vi har varnat för att sådana här handlingar inte kommer lämnas utan konsekvenser", skriver ambassadören i ett utlåtande – och fortsätter: 

https://twitter.com/Elysee/status/984984444623781888

"Allt ansvar ligger nu i Washington, London och Paris. Att förolämpa den ryske presidenten är oacceptabelt. USA – landet med den största kärnvapensarsenalen i världen – har ingen moralisk rättighet att anklaga andra länder".

Enligt uppgifter till Kreml-finansierade nyhetssajten RT var målet med anfallet mot Syrien att stoppa en granskning gällande landets eventuella kemgasattack. 

Pentagons presstalesperson Dana White sade på presskonferensen att de har övertygande bevis om att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken, men vill inte berätta exakt vilka bevis.

– Mycket har att göra med underrättelseuppgifter. Men vi är säkra på vår sak, säger White.

General Kenneth F. McKenzie vid Pentagon sade vid samma presskonferens att USA inte vill ha någon konflikt med Ryssland, men att Ryssland inte har något veto på vad USA gör.

– Vi har en dialog men vi samarbetar inte, säger McKenzie.

"Ett direkt resultat"

Under natten förklarade Donald Trump att de planerade angreppen är ett "direkt resultat" av Rysslands misslyckande med att stoppa Syriens president Bashar al-Assad från att använda kemiska vapen.

– Nyligen beordrade jag amerikanska styrkor att utföra precisionsattacker mot mål som kopplas samman med det som möjliggör den syriska diktatorn Bashar al-Assads användning av kemiska vapen, sade Donald Trump i det tv-sända talet. 

https://twitter.com/RashaElass/status/984982803602444288

Pentagon uppger att det militära angreppet var en ”engångsföreteelse” i syfte att skicka ett tydligt och avskräckande budskap. Insatserna ska vara de enda för tillfället.

– USA vill inte vara kvar under obestämd tid framöver i Syrien. I takt med att andra nationer ökar sitt deltagande i insatsen ser vi fram emot den dag då vi kan ta hem våra krigare igen, säger den amerikanska presidenten enligt CNN. 

Nyhetsbyrån AFP skriver också att Donald Trump i talet varnade både Ryssland och Iran för deras kontakter med den syriska regimen. 

https://twitter.com/SenJohnMcCain/status/984998312645398529

– Till Iran och Ryssland ställer jag frågan: Vilken nation vill ha att göra med massmord på oskyldiga män, kvinnor och barn? frågar Donald Trump i sitt tal. 

Attacken var på väg

Storbritannien deltog tillsammans med Frankrike i attacken mot Syrien och premiärminister Theresa May tar inte lätt på beslutet.

”Det här är första gången jag som premiärminister har behövt ta beslutet att sända våra militära styrkor i strid. Det är inte ett beslut jag tar lätt på”, säger hon i ett uttalande.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/984967457315139586

 

Missiler angriper mål i Damaskus, Syrien. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

 

https://twitter.com/AP/status/984963878420451333

Trump har en gång tidigare beordrat en attack mot landet. För drygt ett år sedan skickade den amerikanska presidenten 59 kryssningsmissiler mot en flygbas i landet.

”Attackerna är riktade mot den syriska regimen”

Vid 04.00 svensk tid pratade försvarsministern James Mattis vid en presskonferens.

USA-ledda flygattacker träffade områden i huvudstaden Damaskus samt i staden Homs.

– Vi och våra allierade har tillsammans sänt ett klart meddelande till Assad och hans medarbetare, förklarade han.

– Jag vill betona att attackerna är riktade mot den syriska regimen och vi har undvikit att skada civila, fortsatte Mattis.

En tjänsteman sa till CNN  under natten till lördagen, svensk tid, att det vi sett nu inte är slutet: 

– Vad du har sett i kväll är inte slutet på det amerikanska svaret, säger tjänstemannen till CNN.

FN-chefen: ”Visa återhållsamhet”

FN-chefen António Guterres säger i ett pressmeddelande under lördagsmorgonen att han är rädd för att anfallet kan leda till en upptrappning av den rådande konflikten, enligt Dagbladet:

"Jag uppmanar alla medlemsstater att visa återhållsamhet under dessa farliga förhållanden samt att undvika åtgärder som kan eskalera situationen och förvärra lidandet för det syriska folket."

Samtidigt ger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sitt stöd åt attacken:

"Jag stöder USA:s, Frankrikes och Storbritanniens åtgärder mot den syriska regimen och de kemiska vapnen", säger han i ett uttalande, enligt Dagbladet.