USA förbereder ett åtal mot Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅNUSA förbereder ett åtal mot Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
USA förbereder ett åtal mot Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s justitieminister Jeff Session. Foto: Ruben R. Ramirez / AP TT NYHETSBYRÅNUSA:s justitieminister Jeff Session. Foto: Ruben R. Ramirez / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s justitieminister Jeff Session. Foto: Ruben R. Ramirez / AP TT NYHETSBYRÅN

USA: "Gripa Assange har högsta prioritet"

Publicerad

Att gripa Wikileaks-grundaren Julian Assange är av högsta prioritet för USA.

Det meddelar justitieminister Jeff Sessions, som nu vill ta ett krafttag mot alla läckor.

– Vi har redan intensifierat arbetet och när det väl är dags kommer vi se till att skicka flera personer i fängelse, säger han enligt Guardian.

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i England i nästan fem år. Wikileaks-grundaren flydde till London i samband med att han misstänktes för våldtäkt i Sverige 2010.

USA meddelar nu att ett gripande av honom är en "prioritet" och enligt CNN håller amerikanske myndigheter på att förbereda ett åtal mot honom.

– Vi kommer att öka våra ansträngningar och har redan ökat våra ansträngningar när det gäller att ta tag i alla läckor. Det här ärendet har pågått alltför länge, längre än något annat jag känner till. Vi har anställda som arbetet i den amerikanska säkerhetsbranschen i många år som är fullständigt chockade över antalet läckor och många av dem är väldigt allvarliga, säger justitieminister Jeff Sessions enligt Guardian.

Han tillägger:

– Så ja, det här är en prioritet. Vi har redan intensifierat arbetet och när det väl är dags kommer vi se till att skicka flera personer i fängelse.

Trump: "Jag älskar Wikileaks"

Under valrörelsen i USA lät det dock annorlunda från Donald Trump. Han hyllade då sajten Wikileaks.

– Jag älskar Wikileaks, sa han vid ett valmöte.

Om han ändrat åsikt nu är oklart men hans administration är tydlig med sin.

 

LÄS MER: Pamela Anderson om relationen till Assange

 

Enligt källor till CNN har det varit ett problematiskt arbete för den amerikanska åklagarmyndigheten att avgöra om Julian Assange är skyddad mot åtal enligt det första författningstillägget i USA:s konstitution – det som bland annat gäller yttrandefrihet och pressfrihet. Samma källor hävdar dock att man nu hittat ett sätt att komma åt Wikileaksgrundaren.

Barry Pollack, Julian Assanges advokat, hävdar dock att han inte informerats om att ett åtal förbereds.

– Vi har inte haft någon kontakt med det amerikanska justitiedepartementet och de har inte indikerat att de riktar anklagelser mot Assange. De har vägra att diskutera saken helt, trots flera försök från vår sida, säger han till Guardian.

 

LÄS MER: Assange offentliggör nu hela sina förhör

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag