Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA fruktar självmordsbåtar

Foto: Jumana El Heloueh

Iran hotar med att blockera sjöfarten i Persiska viken eller att angripa amerikanska styrkor om landet utsätts för oljesanktioner.

Nu varnar USA för att landet kan använda sig av små båtar för självmordsattacker, uppger Sky News.

De senaste veckorna har Iran kommit med en rad hot om att hindra sjöfarten genom Hormuzsundet, inloppet till Persiska viken, om landet utsätts för oljesanktioner.

EU planerar att införa ett totalt importförbud av iransk olja, för att pressa regimen att återuppta de diplomatiska förhandlingarna om landets påstådda kärnvapenprogram.

Varje dag passerar 15,5 miljoner fat olja igenom Hormuzsundet. Som svar på EU:s sanktioner hotar Iran med att blockera sundet, vilket skulle få stor global påverkan.

Båtar med stridsspetsar

Enligt USA har Iran förstärkt sin militära närvaro vid sundet med flera u-båtar och även försett små båtar med stridsspetsar – som skulle kunna användas för självmordsattacker mot amerikanska militärfartyg, uppger Sky News.

Den amerikanska flottan som patrullerar persiska viken är enligt militära experter överlägsen Irans flotta. Men USA är vaksam mot självmordsattacker sedan terrornätverket al-Qaida använde sig av en liten båt apterad med en sprängladdning för att döda 17 besättningsmän på fartyget USS Cole i en hamn i Yemen år 2000.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.