De amerikanska myndigheterna fruktar en ny slags bomb som inte kan upptäckas i dagens säkerhetskontroller. Foto: Manuel Balce CenetaDe amerikanska myndigheterna fruktar en ny slags bomb som inte kan upptäckas i dagens säkerhetskontroller. Foto: Manuel Balce Ceneta
De amerikanska myndigheterna fruktar en ny slags bomb som inte kan upptäckas i dagens säkerhetskontroller. Foto: Manuel Balce Ceneta
Enligt BBC kan de nya bestämmelserna komma att innebära nya restriktioner gällande vad passagerare får föra med sig ombord på flyget. Foto: Drew Angerer / Epa / TtEnligt BBC kan de nya bestämmelserna komma att innebära nya restriktioner gällande vad passagerare får föra med sig ombord på flyget. Foto: Drew Angerer / Epa / Tt
Enligt BBC kan de nya bestämmelserna komma att innebära nya restriktioner gällande vad passagerare får föra med sig ombord på flyget. Foto: Drew Angerer / Epa / Tt

USA fruktar ny "osynlig" bomb

Publicerad

NEW YORK. De amerikanska myndigheterna fruktar en ny slags bomb som inte kan upptäckas i dagens säkerhetskontroller.

Det avancerade sprängmedlet ska till och med kunna bäras som implantat under huden.

Nu skärps kontrollerna för flyg från Europa till USA med omedelbar verkan.

Efter terrorattacken 11 september 2001 blev det snabbt krångligare att flyga till USA.

De amerikanska myndigheterna har infört omfattande säkerhetskontroller på avreseorterna och skärpt säkerheten i den inhemska passkontrollen. Nu avkrävs exempelvis samtliga turister fingeravtryck när de landar på amerikansk mark.

Nu utökar USA:s myndigheter säkerheten ytterligare, rapporterar CNN.

Bakgrunden är farhågor om att terrorister med amerikanska eller europeiska pass ska flyga över Atlanten med den nya typen av explosiva material. USA:s inrikessäkerhetsdepartement gick under onsdagen ut med nyheten, som kommer att träda i kraft de närmaste dagarna.

- Vi övervakar den globala hotbilden kontinuerligt och uppdaterar ständigt de åtgärder vi måste vidta för att säkerhetsställa flygsäkerheten, säger Jeh Johnson, chef på departementet i ett uttalande.

Han gick varken in på vilka flygplatser som berörs eller vad som föranlett inrikessäkerhetsdepartementets nya åtgärder. Wall Street Journal uppger att det främst handlar om långflygningar från Europa och Mellanöstern.

Höjd säkerhet

Den höjda säkerheten kommer bara några dagar efter att tv-kanalen ABC rapporterat att Barack Obamas administration fått indikationer på att terrorgrupper i Syrien håller på att utveckla en ny typ av bomb, som inte kan upptäckas med tekniken som finns i dagens säkerhetskontroller.

Bomberna innehåller ingen metall, skriver AP, utan ett plastliknande material som kan bäras under klädesplagg eller gömmas i vanliga förbrukningsförpackningar som färgpatroner till skrivare.

En anonym källa till nyhetsbyrån uppger att det nya bombmaterialet till och med kan bäras som implantat under huden på självmordsbombare, och därmed skulle vara i princip omöjligt att upptäcka utan avancerad kroppsvisitation.

- Vi har sett aktivitet hos misstänkta terrorister som gjort korta besök i Syrien och andra länder. Vi delar den här oron med många andra länder i västvärlden, säger statsdepartementets talesperson Jen Psaki till Wall Street Journal.

Det handlar om bombtillverkare från Jemen, som tillhör terrornätverket Al-Qaida, uppger AP i ett nyhetstelegram.

Enligt BBC kan de nya bestämmelserna komma att innebära nya restriktioner gällande vad passagerare får föra med sig ombord på flyget.

- Vi ska försöka se till att de här nödvändiga åtgärderna ska innebär så lite problem som möjligt för resenärerna, säger Jeh Johnson till BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag