Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA-expertens fruktan: "Kan få förödande konsekvenser"

Tonläget mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un mattas inte av. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De senaste dagarna har konflikten eskalerat. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Tonläget mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un mattas inte av – snarare tvärtom.

Expressens USA-expert Frida Stranne fruktar en konflikt med "förödande konsekvenser".

– Vi balanserar på en väldigt skör tråd och just nu rör vi oss nu i fel riktning, säger hon.

Fler och hårdare sanktioner mot Nordkorea – pressen från USA på Kim Jong-Un ökar. Men svaret från Nordkoreas ledare lät inte vänta på sig. Han kallade Trump för "sinnesförvirrad" i statlig TV.

Repliken från Trump kom reptilsnabbt:

– Kim Jong-Un är en galning som "kommer testas som aldrig förr".

 

Från Donald Trumps Twitterkonto.

 

Expressens USA-expert Frida Stranne är mycket oroad över utvecklingen och den tilltagande spänningen mellan länderna:

– Trumps tweet i dag visade inga tecken på nedtrappning. Han använder samma typ retorik som Kim Jong-Un och spär på det sättet på konflikten ytterligare.

Svårt att undvika militär konfrontation

Vad kan retoriken mellan Trump och Kim Jong-Un innebära – i förlängningen?

– Det kan eskalera i en konflikt som kan få förödande konsekvenser. Här gäller det att ha en sansad och balanserad ton, och visa att det finns gränser för vad man kan acceptera från Nordkorea, men samtidigt inte stänga dörren för diplomatiska lösningar. Det som sker nu är i stället det motsatta och uttalanden från båda sidor gör det svårare och svårare att undvika en militär konfrontation.

 

LÄS MER. "Att prata är inte lösningen" 

 

Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: OLLE SPORRONG

 

Kommer de nya sanktionerna att öka eller minska spänningarna?

– Det finns absolut utrymme för mer sanktioner. Det har under lång tid varit sanktioner mot Nordkorea men de är inte riktigt så tuffa som man kanske kan tro. Det finns utrymme att pressa Nordkorea ytterligare, men samtidigt är sanktioner ett uddlöst vapen om inte Kim Jong-Un samtidigt får något att vinna på att ta sig till förhandlingsbordet. Och för tuffa sanktioner kan också få motsatt effekt och öka viljan till motstånd.

 

LÄS MER: Så kan Trump anfalla Kim Jong-Uns Nordkorea 

 

"Mycket oroväckande"

Nordkoreas försvarsminister ska tala inför FN:s generalförsamling i morgon – finns det någon förhoppning om att länderna ska kunna närma sig varandra?

– Det har jag mycket svårt att se i nuläget. De senaste dygnen har bara inneburit en upptrappning av tonläget. Vi har aldrig varit så här nära en militär konfrontation i det här området och det är mycket oroväckande. Vi kan hoppas att man från amerikanskt håll är beredda att mildra tonfallet och agera med andra medel än hot om total förstörelse. Det ser däremot inte ut så nu, och ett allt mer pressat Nordkorea är ett farligt scenario.

Frida Stranne förklarar vidare: 

– Vi måste förstå att det här handlar om olika säkerhetsintressen och där USA, Japan och Sydkorea givetvis inte vill se att Nordkorea utvecklar kärnvapen. Men att Nordkorea samtidigt ser det här som en kamp för sin existens, och genom Trumps hot inte bara blir mer övertygat om att man måste ha kärnvapen för att klara sig utan också mer trängda att själva agera för att hindra USA från att förgöra dem. Ju fler hot som uttalas ju mer skör blir situationen och det blir också allt större risk för misstag att ske.