Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: Olle SporrongExpressens USA-expert Frida Stranne. Foto: Olle Sporrong

Expressens USA-expert Frida Stranne.

 Foto: Olle Sporrong
Donald Trump anländer till Louisville, Kentucky, inför måndagens tal. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump anländer till Louisville, Kentucky, inför måndagens tal. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump anländer till Louisville, Kentucky, inför måndagens tal.

 Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

USA-experten om Trumps massmöten

Publicerad

Expressens USA-expert Frida Stranne svarar på frågor om Trumps strategi med massmöten och hur detta går hem i olika väljargrupper.

Varför håller Trump den här typen av möten?

– Just nu handlar det för Trump om att få stöd för sjukvårdreformen. Han hoppas att kongressen ska rösta igenom detta. Han har nästan planerat lite av en kampanjturné för att hålla liv de den gräsrotsrörelse som han skapade under kampanjen. Sedan har han lite svårt att nå ut i sina veckotal och upplever att medier är emot honom, därför vill han vända sig direkt till människor.

Hur går det hem i olika väljargrupper?

– Det går hem hos dem som han talar till, nu är det så laddad stämning och stark polariserig mellan olika grupper i USA. Han har sagt att han ska "röra om i den politiska grytan" och "dränera träsket i Washington", det tycker många är väldigt bra, medan andra är mycket oroade. Det är väldigt varierat och läget är mycket spänt.

President Donald Trump.Foto: Chris Kleponis / POLARIS/IBL POLARIS

Hur ser du på att FBI utreder kopplingarna till Ryssland?

– Det är självklart mycket allvarligt när sittande president är en del av utredningar, speciellt av ett sådant här slag. Kopplingar mellan Trumps kampanjstab och den ryska regeringen skulle praktiken kunna utgöra landsförräderi, men det är mycket beroende på vad det här samröret har handlat om och det vet vi ingenting om i nuläget. Sedan är det viktigt att det under dagens utfrågningar har det inte sagts någonting om att det finns bevis för detta.

"Den mest känsliga frågan"

– När det gäller Rysslandsfrågan är det den mest känsliga frågan av alla frågor som finns kring president Trump. Många saker som vi tycker är konstiga är i praktiken vad hans väljare och stora delar av kongressen vill att han ska göra. Men gränsen går vid Ryssland. Där finns det många som inte har tolerans kring öppenhet mot Kreml som Trump har uttryckt under delar av kampanjen och också efter. Om man skulle hitta bevis för samröre med Ryssland skulle det bli väldigt illa för Donald Trump.

Trump har riktat anklagelser mot Obama och anklagat honom för avlyssning, kan den här typen av utspel slå tillbaka mot honom själv?

– Vi vet inte var gränsen för Trump går, han har överträtt den så många gånger. Han har både vunnit på det och sett slagen ut och sedan kommit tillbaka. Trumps väljare avskyr den tidigare presidenten och allt som han stod för och lyssnar inte på den informationen som ges om att detta inte stämmer. De tror att det är etablissemangets sett att skydda varandra. Att anklaga en tidigare president är väldigt anmärkningsvärt och strider inte minst mot politisk heder.

 

LÄS MER: Nya budgetförslaget markerar tydligt Trumps inriktning

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag