Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA-experten om nattens debatt i USA

Frida Stranne om nattens debatt.
Frida Stranne svarar på frågor om nattens debatt. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

I natt möttes demokraternas kandidater för en sista debatt inför primärvalet. 

Fokus kom att handla om Bernie Sanders och Elizabeth Warren. 

Expressens Frida Stranne svarar på fyra frågor om debatten. 

Vem vann den här debatten?

Som alltid tycker jag det är viktigt att påpeka att en analys av debatter som denna måste göras utifrån hur amerikaner kan tänkas ta emot kandidaterna, inte hur politiska experter bedömer deras olika sakpolitiska utspel. Många väljare söker en kandidat som får dem att känna något, någon de kan tycka om och uppfattar som en person som förstår och bryr sig om deras vardagsfrågor. 

I det perspektivet tror jag att Elisabeth Warren och Joe Biden kom bäst igenom i natt. Warren för att hon var lugn, saklig och på ett skarpt sätt utan att bli otrevlig bemötte frågan om en kvinna kan bli president, men framför allt Joe Bidens inlägg om barnomsorg. Biden har en oerhört tragisk familjehistoria, där han förlorat sin första fru och en dotter i en bilolycka i samband med att han valdes som senator på 1970-talet och den sympati det väcker hos många ska inte underskattas. Berättelser som denna, om någon som tar sig tillbaka och blir framgångsrik ”trots allt” väcker reaktioner hos många och i debatten lyfte Biden den storyn skickligt. 

I sin helhet tycker jag att Warren kom bäst ut i flera av debattinläggen, var fokuserad och gjorde ett stabilt intryck och var också den som tog sig mest taltid. Men det saknas en självklar vinnare. Det är bara några få veckor till första primärvalet och det finns inte någon stor stjärna. Lite överraskande saknades det lyskraft på debattscenen trots det skarpa läge man nu är inne i.

Frida Stranne om nattens debatt i USA

Vad stack ut i debatten?

Bristen på energi tycker jag går igenom debatten som inte riktigt lyfte annat än i frågan om vem av kandidaterna som är valbar och kan slå Trump. Det är tydligt att det blir allt viktigare för kandidaterna att beskriva varför de är rätt person att slå Trump att valet handlar om just detta. Om Trump ska få fyra år till eller inte är en ödesfråga för demokraterna och då blir det mer ett val om strategi än om sakfrågor. Även om sakfrågorna givetvis blir del av strategin, exempelvis i frågan om hur långt vänster ut partiet kan gå utan att skrämma i väg väljarna. Här framställde sig Warren som en solid kandidat som kan ena partiet och Amy Klobuchar plockade en hel del poänger i sjukvårdsfrågan om vad som är realistiska möjligheter politiskt. 

Jag tror att Tom Steyer är chanslös som kandidat men han har höga siffror i Iowa och han fick fram att han är en ”outsider” (inte del av det politiska etablissemanget) och en person som kan ekonomi vilket han samtidigt beskrev som den viktigaste egenskapen för att slå Trump. Han flörtade också med arbetarväljarna genom att prata om bra betalda jobb och han stack ut genom att hävda att han – om han blir president – ska utlysa klimatnödläge sin första dag på jobbet. Annars stack det ut att kandidaterna inte tydligt klargjorde så positioner i utrikesfrågorna som väntat. Alla lovade i princip bara att de skulle se till att USA har ett ”lagom” antal trupper i Mellanöstern men utan att visa vad det är och hur de ska användas. 

”Kvinnlig kandidat kommer få det oerhört tufft”

Sanders har uttryckt tveksamhet om kvinnors möjlighet att vinna presidentposten – ligger det något i det?

Det är intressant att den här frågan har dykt upp som en konflikt mellan de två kandidater som verkligen kämpar om samma väljare och som inte velat konfrontera varandra tidigare. Det blev också den stora snackisen direkt efter debatten där alla bedömare menar att Warren gjorde lysande ifrån sig när hon pekade ut att de enda på debattscenen som inte förlorat något val de ställt upp i var de två kvinnorna. Men frågan om en kvinnas chans är både viktig och absolut inte enkel. Ser man till olika opinionsmätningar bland demokrater är det få som inte kan tänka sig att rösta på en kvinnlig kandidat, långt fler är tveksamma till om en färgad kandidat eller en gay-person kan vinna mot Trump, men det är inte samma sak som att de faktiskt skulle välja en kvinnlig kandidat när det väl gäller. 

Vi vet att tveksamheter inte sällan infinner sig när det bränner till och att olika mentala barriärer kan spela in, inte minst frågan om en kvinna verkligen är rätt person att vara överbefälhavare för världen största militär. Det behöver inte vara medvetet väljare sätter sin tillit till en mer ”säker” kandidat genom att välja en man, utan högst omedvetet att man tar något man känner igen; lite ”jag kan absolut tänka mig att rösta på en kvinna - bara inte denna kvinnliga kandidaten”. 

Klart är också att en kvinnlig kandidat kommer att få det oerhört tufft och få jobba dubbelt så hårt för att vinna respekt bland många väljare och Trump kommer inte att vara nådig i sin retorik. Men det kommer Trump inte vara mot någon. Warren klarade som sagt debatten väldigt bra i natt och är definitivt med om att göra upp om kandidaturen. Intressant är om vi nu får se en tydligare positionering mellan Sanders och Warren också gällande andra sakfrågor.

Joe Biden har ett övertag

Något övrigt som du reagerade på?

Pete Buttigieg hade behövt det här tillfället till att påminna Iowa-väljarna om varför så många av dem under hösten har tyckt att han är en bra kandidat men han tog inte riktigt chansen. Han saknade initiativ även om han inte gjorde dåligt ifrån sig. Kampen om de afro-amerikanska väljarna är inte heller till hans fördel, där har Biden ett viktigt övertag över hela startfältet vilket han också påminde om i nattens debatt. Bidens kamanjteam är nog annars glada över att han inte gjorde någon fadäs, vilket han ibland gör, utan stod stadigt på scenen. Amy Klubochar må vara en skarp politiker, det finns de som gillar henne och hon gjorde en solid insats i natt men jag har svårt att se att hon kommer vara med i det här så länge till. 

Så var debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.