Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA-experten Frida Stranne om utredningen

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är oklart om president Donald Trump eller Demokraterna kan gynnas av specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning. 

Demokraterna har krävt att få granska rapporten – och även Donald Trump har välkomnat att den blir offentlig. 

– Det är ett vågspel för Demokraterna så här nära ett val, säger Expressens USA-expert Frida Stranne i Expressen TV.  

Under fredagen lämnade specialåklagare Robert Mueller över den så kallade Rysslandsutredningen, kring eventuell rysk påverkan under presidentvalet 2016. 

Utredningen har resulterat i flera brottsmisstankar och domar, mot bland andra Trumps förre advokat Michael Cohen och hans tidigare kampanjchef Paul Manafort, men inget som gäller rysk påverkan i valet. 

Lite har läckt ut från hemlighetsfulle Mueller

– Det här är någonting som Washington och många runtom i världen har väntat på. Det har varit en rapport som Mueller har hållit väldigt nära sig själv och mycket lite har läckt ut, säger Frida Stranne, Expressens USA-expert. 

Demokraterna har redan krävt att få granska rapporten. 

– Nu finns en demokratisk majoritet i representantshuset vilket innebär att om de får vetskap om oegentliga handlingar, eller eventuella brottsliga handlingar, kan de ställa Donald Trump inför riksrätt. Eller om han gjort saker som gör honom olämplig i sitt ämbete, säger Frida Stranne. 

Demokraternas tuffa strategi riskerar att slå tillbaka

Hon beskriver ändå Demokraternas strategi som ett vågspel bara ett år innan presidentvalet – Donald Trump verkar nämligen inte rädd för innehållet i rapporten.  

– Trumps egna juridiska rådgivare har sagt att de välkomnar detta och han har själv sagt att han inte har något emot att innehållet offentliggörs. Den här frågan spelar tveklöst stor roll, eftersom den funnits med sedan Donald Trump tillträdde, säger Frida Stranne.