Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA erbjuder belöning för efterlyst svensk

Kriminell ”influencer” gick bärsärk på hotellrum
Svenske Maximilian Rivkin är efterlyst i hela världen.

Svenske Maximilian Rivkin är efterlyst i hela världen.

Nu utfärdar den amerikanska staten en belöning på fem miljoner dollar – drygt 54 miljoner kronor – till den som har tips om den kriminella ”influencern”.

Det är det amerikanska utrikesdepartementet som erbjuder fem miljoner dollar, drygt 54 miljoner kronor, till den som kan ge tips som leder till att svenske Maximilian Rivkin, som är internationellt efterlyst för flera brott, grips.

Det skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Spred Anom i Sverige

Expressen har tidigare skrivit om Maximilian Rivkin flera gånger.

Han var viktig när FBI spred sin egen chattjänst Anom i kriminella nätverk. Svensken var en av fyra utpekade nyckelpersoner som lurades att springa amerikanernas ärenden och sålde telefoner med Anom installerat till flera kriminella gäng. Genom chattjänsten kunde amerikansk och svensk polis läsa det som kriminella skrev till varandra och i Sverige ledde Anom-chattarna till att 155 personer greps i operation Trojan shield sommaren 2021.

Rivkin hade då sålt telefonerna sen sommaren 2020.

Det amerikanska utrikesdepartementet kallar honom ”administratör och influencer” av en krypterad kommunikationstjänst, och skriver i sitt pressmeddelande att belöningen meddelas gemensamt med den svenska polismyndigheten.

Maximilian Rivkin efterlyst internationellt

Rivkin är internationellt efterlyst, av både amerikanska och svenska myndigheter.

I Sverige är han häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott under perioden juli 2020–maj 2021. I USA har han åtalats för narkotikahandel och penningtvätt och han påstås även ha varit delaktig i mordplaner och ”andra våldsamma handlingar”, skriver utrikesdepartementet.

Maximilian Rivkin tros befinna sig i Turkiet. Han ska enligt åklagare ha styrt narkotikahandeln han misstänks för från Spanien och Nederländerna, skriver DN. 

Faksimil från USA:s justitiedepartements hemsida där de efterlyster Rivkin.
Foto: USA:s justitiedepartement

Sensationella fynd på Östersjöns botten 

Se bilderna på Vasas systerskepp ”Äpp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.