USA: En fråga mellan Turkiet och Sverige

Turkiets president: Nej till Sverige i Nato
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde under pressträffen där riksdagen presenterade sin säkerhetspolitiska analys.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet har satt käppar i hjulen för Sverige och Finlands Natoplaner.

Från amerikanskt håll råder det fortfarande optimism om att konflikten ska nå en lösning – men det blir inte några påtryckningar mot Erdogan, enligt USA:s utrikesdepartement.

– Frågan om Turkiets inställning till Finland och Sveriges anslutning till Nato är ingen bilateral fråga mellan USA och Turkiet, säger talesperson Ned Price enligt Reuters.

För att Sverige och Finland ska få gå med i Nato krävs det att försvarsalliansens samtliga 30 medlemsstater säger ja – och i skrivande stund står Turkiet fast vid sitt nej.

Bland annat beror det på att Turkiet beskyller Sverige för att skydda terrorstämplade individer.

Bidenadministrationen i USA hoppas fortfarande att Turkiet ska tänka om och släppa in Sverige och Finland i Nato – men Ned Price är tydlig med att det i slutändan inte är upp till USA.

– Finland och Sverige arbetar direkt med Turkiet, men vi pratar också med Turkiet om den här frågan, säger han enligt Reuters.

Vilken typ av diskussioner som förs var inget han ville gå närmare in på, men han sa att onsdagens samtal mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Turkiets motsvarighet Mevlut Cavusoglu var ”konstruktivt”.

– Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi kommer nå konsensus som en allians när det gäller anslutningsprocessen för Finland och Sverige.

Johnson i samtal med Erdogan

Det är inte bara USA som vill se att Sverige och Finland går med i Nato.

Under fredagen ska Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckligen sagt till Turkiets president Erdogan att Sverige och Finland skulle vara ”värdefulla” tillskott till Nato, uppger en talesperson till Reuters.

Johnson ska därefter sagt att han hoppas Turkiet kommer överens med Sverige och Finland innan toppmötet i Madrid nästa månad, enligt talespersonen.

Se också:

Därför tänker Turkiet neka Sverige Natomedlemskap

Turkiets ambassadör: ”Vi kommer inte ändra åsikt”

Biden uttrycker ”starkt stöd” för Sveriges Nato-ansökan

Felicia Åkerman på plats i Washington DC • Magdalena Andersson mötte Joe Biden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.