Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA drar tillbaka sina styrkor från Syrien

USA:s president Donald Trump har meddelat att USA ska dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

USA planerar att börja dra tillbaka sina trupper i Syrien. 

Samtidigt kommer några soldater vara kvar i landet.

”Vi har besegrat IS”, skriver Donald Trump på Twitter. 

Storbritanniens försvarsminister slår dock tillbaka – och menar att IS är allt annat än besegrat.

Planerna är redan i gång och det kommer vara ”fullständigt” och gå ”snabbt”, uppger en försvarskälla för CNN.

Donald Trump bekräftar själv på Twitter att styrkorna kommer lämna Syrien. Beskedet från presidenten kommer efter att Vita huset tidigare uppgett raka motsatsen – att ha kvar sina styrkor i det krigshärjade landet. 

”Vi har besegrat IS i Syrien, den enda anledningen som vi har varit där under Trumpadministrationen”, skriver han. 

Storbritanniens minister Tobias Ellwood, i försvarsdepartementet, slår dock tillbaka – och menar att IS är allt annat än besegrat.

”Jag håller verkligen inte med. Det har förvandlats till andra former av extremism och hotet är långt ifrån borta”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1075397797929775105

USA drar tillbaka trupperna ur Syrien

Amerikanska soldater kommer dock vara kvar i Syrien. Enligt CNN finns det drygt 2 000 amerikanska soldater i Syrien och som främst lär ut lokala styrkor att bekämpa terrororganisationen IS. 

– Vi kommer att försäkra oss om att skyddet för styrkorna är korrekt och tillräckligt, men det kommer att ske så fort som möjligt, säger en anonym regeringstjänsteman. 

Soldaterna som stannar kvar kommer dock ha kapacitet att utföra militära aktioner i Syrien.

USA har meddelat att de kommer dra tillbaka styrkorna i Syrien. Foto: ASMAA WAGUIH / AP TT NYHETSBYRÅN


Det är oklart exakt hur många IS-soldater som finns kvar i Syrien. Tidigare bedömningar har gjort gällande att cirka 2 000 IS-krigare finns i staden Hajin, och enligt försvarsdepartementet i USA kan det röra sig om totalt uppemot 30 000 IS-medlemmar i Syrien och Irak. 

5 000 styrkor befinner sig i Irak

Senaste veckan har amerikanska styrkor genomfört flera militära aktioner mot IS-mål i Syrien. Attackerna har skett från Irak där USA, enligt CNN, har över 5 000 styrkor på plats. 

Den USA-ledda koalitionen i regionen har tidigare i december uppgett att amerikanska styrkor inte kommer ska dra sig ur Syrien. 

– Rapporterna om någon förändring av USA:s position när det gäller militär närvaro i Syrien är falsk och planterad för att skapa förvirring och kaos, löd ett uttalande enligt CNN.