Rapporten från Wikileaks skrevs i april för två år sedan. I den beskrivs hur amerikanska diplomater hittat en tråd på resedagboken där en tjej skriver för att varna andra för att skriva i forum på nätet att de arbetar illegalt som au pairer i USA. Foto: Martina Huber
Rapporten från Wikileaks skrevs i april för två år sedan. I den beskrivs hur amerikanska diplomater hittat en tråd på resedagboken där en tjej skriver för att varna andra för att skriva i forum på nätet att de arbetar illegalt som au pairer i USA. Foto: Martina Huber

USA-diplomater jagar svenskar på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Svenska au pairer som arbetar illegalt i USA avslöjas på nätet.
I en rapport från USA:s ambassad i Stockholm som Wikileaks offentliggjort avslöjar ambassadpersonalen hur man letar upp fuskarna, skriver SvD:s nätupplaga.
Rapporten från Wikileaks skrevs i april för två år sedan. I den beskrivs hur amerikanska diplomater hittat en tråd på resedagboken där en tjej skriver för att varna andra för att skriva i forum på nätet att de arbetar illegalt som au pairer i USA.
Anledningen till att tjejen vill varnar andra är att hon själv blivit påkommen efter att ha postat information om sitt jobb på nätet, skriver SvD:s nätupplaga.
När tjejen kom för att söka nytt visum på ambassaden i Stockholm visade ambassadpersonalen upp utskrifter från Bilddagboken och hon blev enligt inlägget på Bilddagboken stoppad från att resa till USA under många år.
Diplomaten som upprättat rapporten som Wikileaks kommit över skriver att ”flera au pairer som trivdes med sina jobb återvände till samma familjer trots att de var registrerade som studenter”, uppger SvD:s nätupplaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag