Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA censurerar klimatförändringen – Trumps miljöpolitik oroar

Trumps administration har låtit meddela att ordet "klimatförändring" ska bort.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Forskare är nu rädda att en ny klimatrapport ska mörkas.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Trumps administration har låtit meddela att ordet "klimatförändring" ska ersättas med "extrema väderförhållanden". 

Samtidigt publiceras en ny amerikansk rapport som visar på klimatallvaret. Forskarna är nu oroade att studien ska mörkas.

– Det är en farlig situation, säger Michael Oppenheimer, professor i vetenskap och internationella affärer på Princeton University till New York Times.

2017 har hittills varit det näst varmaste året i historien, tack vare klimatförändringen. Men det verkar inte oroa Trump och hans administration. 

En ny studie som visar att medeltemperaturen har stigit dramatiskt sedan 1980 ligger just nu på Trumps bord och inväntar granskning, rapporterar New York Times. Rapporten går dock stick i stäv mot Trump-administrationens hållning gentemot den mänskliga påverkan på klimatet; att det är "osäkert" och att konsekvenserna är svåra att förutsäga. Enligt studien känner amerikanerna av klimatförändringen här och nu. 

Nu går forskare ut i oro över att studien, som kallats bland de mest uttömmande hittills, kommer gömmas undan av presidenten.

https://twitter.com/c_m_dangelo/status/894766963364306945

Forskare följer situationen

Rapporten ska godkännas av miljöskyddsmyndigheten innan 18 augusti, men den nya chefen Scott Pruitt har tidigare uttalat sig klimatskeptisk, något som oroar författare bakom studien och andra forskare.

– Det är en farlig situation. Det är första gången som en analys av klimatförändringen av den här bredden kommer upp till Trump-administrationen och forskare kommer att övervaka noggrant hur de hanterar det, säger Michael Oppenheimer, professor i vetenskap och internationella affärer på Princeton University till New York Times.

Enligt forskarna är man oroliga att administrationen kommer ändra eller kväva rapporten.


LÄS MER: Klimatförnekare blir chef för miljömyndighet 

Ordet "klimatförändring" byts ut

I går rapporterade The Guardian att Trump administrationen gått ut med ett meddelande till jordbruksdepartementet att ordet "klimatförändringen" ska ersättas med "extremt väder" och att "minskning av växthusgaser" ska i stället kallas "ökning av näringseffektivitet". Däremot ska hänvisningar till ekonomisk tillväxt gärna användas, menar man i anvisningarna.

Förutom detta har Trump låtit dra in Obamas "Clean power plan" som hade som mål att minska på utsläppen från energi-industrin samt lovat att återinföra jobb i olje- och kolindustrin. Det mest omtalade har dock varit USA:s meddelande om att man drar sig ur Paris-avtalet. Administrationen har, enligt Huffington Post, upprepade gånger valt att inte svara på om huruvida presidenten ens tror på människo-orsakad klimatförändringen, något som 97 procent av de världens klimatforskare är överens om.


LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet mot klimatförändringar 


Men svaren på Trumps klimatpolitik har inte låtit vänta på sig. En grupp med barn har stämt presidenten med anledning av den bristande miljöpolitiken.

– Vi stämmer för att ingen av oss och ingen av er har tid att vänta, säger en av stämningansökande, Kelsey Juliana, till Huffington Post. 

Brott mot de grundläggande rättigheterna

Stämningen var egentligen riktad mot Obama administrationen, men har fått mer fart och mer vikt efter att Trump, som tidigare uttalat sig klimatskeptiskt, tillträtt presidentposten. 

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/265895292191248385?lang=en

De 21 barnen och unga vuxna som står bakom stämningen anklagar administrationen för att skada deras grundläggande rättigheter genom att stöda produktionen av fossila bränsen och genom att underlåta att vidta åtgärder mot klimatförändringen. Rättegången är planerad till februari 2018.

https://twitter.com/xrpc/status/883080428864675840

Det finns även en pågående kampanj om en "Trump-forest" som uppmanar folk att investera i träd för att skapa en protest-skog mot presidenten.

Rekordvarmt - igen

2017 har hittills varit det näst varmaste året i historien, på grund av klimatförändringen.

Första platsen knep förra året, som enligt Nasa var det varmaste året sedan man började föra statistik 1880. Och trenden verkar alltså inte avta. Rekorden har haglat stadigt sedan 2014.

Alla aspekter av jordens klimat värms, både till luft, havs och på jordytan, skriver The Guardian. Siffror visar att klimatet värms upp 20 gånger snabbare än vad den skulle gjort på naturlig väg, en siffra som förväntas att stiga till 50 gånger om inte koldioxidutsläppen tyglas.

En ny studie, gjord av Pew Research Center, visar på att människor globalt ser klimatförändringen som det största hotet efter ISIS. I USA anser 56 procent att den globala klimatförändringen är ett "stort hot mot landet", större än oron för cyberattacker och dålig ekonomi.

Kan kosta 500 triljoner

Men klimatet är också ett hot mot ekonomin. Studier visar att om inga nedskärningar görs i koldioxidutsläppen kan den globala uppvärmningen kosta mer än 500 triljoner innan århundradets slut.

– Vissa konsekvenser av klimatförändringen är redan oundvikliga, men som det är nu så kan de bli måttliga om vi börjar skära ner på utsläppen snabbt. Så det är målet, att försöka få det globala samhället att förstå vikten av att påbörja de här nedskärningarna snabbt och lämna ett uppdrag till ungdomarna som de kan hantera, säger klimatforskaren James Hansen till Washington Post, vars barnbarn är en av de som stämt Trump-administrationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.