Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA bröt mot lagen när bistånd till Ukraina frös

Riksrättsrättegången mot Donald Trump inleds på tisdag.
USA:s president Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumpadministrationen anklagas ha brutit mot lagen när man ströp det militära biståndet till Ukraina.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trumpadministrationen bröt mot lagen genom beslutet att frysa det militära biståndet till Ukraina.

Det slår tidningen Wall Street Journal fast och hänvisar till en ny oberoende granskning.

Administrationen ströp biståndet kort efter Donald Trumps samtal med Ukrainas president – vilket nu lett till att presidenten står åtalad för riksrätt.

Det är näringslivstidningen Wall Street Journal som rapporterar att USA:s president, Donald Trump, och hans administration bröt mot lagen när man ströp det militära biståndet till Ukraina. 

Tidningen hänvisar till en oberoende granskning från granskningsmyndigheten Government Accountability Office. I den konstateras det att administrationen inte hade juridisk auktoritet att ta beslutet om att frysa biståndet, som låg på 391 miljoner dollar.

Nyheten om att biståndet skurits av avslöjades först av CNN. Det, i samband med offentliggörandet av Donald Trumps telefonsamtal med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Viktig del i riksrättsprocessen

Samtalet hölls den 25 juli fjol. Enligt misstanken ska Donald Trump då ha pressat sin ukrainske motsvarighet att utreda Demokraten tillika presidentkandidaten Joe Bidens son, Hunter Biden. Bara 19 minuter senare blev Ukraina av med det militära bidraget, enligt CNN.

Trumps misstänkta utpressning och det frysta biståndet står i dag i fokus för den riksrättsprocess som inletts mot presidenten. 

Under onsdagen röstade representanthuset för att gå vidare med ärendets nästa steg, genom att fysiskt lämna över riksrättshandlingarna till senaten. Efter det väntas nu rättegången mot presidenten börja under tisdagen, rapporterade AFP på onsdagen.

Donald Trump står anklagad för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Han har själv motsatt sig åtalet.

Sådana vidriga lögner av den radikala vänstern, demokrater som inte gör något. Det här är en attack mot USA, och en attack mot det Republikanska partiet!”, skrev presidenten på Twitter efter att beslutet om riksrätt hade tagits.

Så kan Trump tjäna på riksrätten

Presidenten blir historisk genom rättegången.

Experten: ”Fantasi att Trump skulle fällas”

USA-kännaren Andreas Utterström om åtalet mot Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.