USA bombar Syrien efter giftgasattacken

Donald Trump talade om angreppet mot Syrien i natt.
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
De här bilderna från syrisk tv sägs visa förödelsen efter USA:s attack.
Foto: Syrisk tv
Attacken är ett direkt svar på giftgasattacken i veckan.
Foto: Mc3 (Sw) Robert S. Price / Handout / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kryssningsrobotarna, av typen Tomahawk cruise missiles, har avfyrats från östra Medelhavet.
Foto: Pentagon

PALM BEACH. USA har avfyrat 59 kryssningsrobotar mot mål i Syrien efter veckans gasattack.

Minst sju syriska soldater uppges ha dött.

– Vårdslöst och oansvarigt beteende, säger Syriens president Bashar al-Assad, enligt AP.

Ryssland har fördömt attacken och lovat att stärka syriska regimens luftvärn.

På president Donald Trumps order bombade amerikanska styrkor en regimkontrollerad flygbas i Syrien, som ett direkt svar på gasattacken i tisdags där minst 72 personer dog.

I ett uttalande riktade sig president Trump direkt till det amerikanska folket efter att nyheten om anfallet blivit känd. Han sa att det inte råder något tvivel om att den syriska regimen ligger bakom gasattacken och konstaterade att landet fortsätter att bryta mot internationella avtal.

– I natt beordrade jag ett riktat militärt anfall mot den flygbas i Syrien från vilken den kemiska attacken riktades, sa presidenten och fortsatte:


https://twitter.com/POTUS/status/850231315584532481

– Det är en grundläggande fråga om USA:s säkerhet att förhindra och avskräcka spridningen och användningen av dödliga kemiska vapen. Assad har tagit livet av hjälplösa män, kvinnor och barn. Det var en långsam brutal död för så många. Till och med vackra barn blev brutalt mördade.

Trumps mål: Flygbasen al-Shayrat

Attacken är ett direkt svar på giftgasattacken i veckan.
Foto: Seaman Ford Williams / POLARIS/IBL POLARIS

Han uppmanade också andra länder att sluta upp bakom USA.

– I kväll ber jag alla civiliserade länder att gå samman med oss för att få ett slut på den här massakern.

Trump avslutade talet:

– Vi hoppas att så länge USA står för rättvisa så kommer freden att råda. Gud välsigna Amerika och hela världen.


https://twitter.com/CNN/status/850162152879136769

Tomahawk cruise missiles avfyrades från Medelhavet

Kryssningsrobotarna, av typen Tomahawk cruise missiles, har avfyrats från östra Medelhavet. Målet var enligt CNN en rad flygplatser och militära anläggningar och mellan 59 kryssningsrobotar ska ha avfyrats. Enligt nyhetskanalens källor är attacken nu över "tills ett annat beslut fattas".

Företrädare för den amerikanska militären kallar attacken för en "engångshändelse", enligt Reuters.

Huvudmålet – flygbasen al-Shayrat – är den flygplats som den amerikanska militären pekar ur som bas för gasattacken i veckan.

Huvudmålet – flygbasen al-Shayrat – är den flygplats som den amerikanska militären pekar ur som bas för gasattacken i veckan. Robotarna riktades mot landningsbanor, bränsledepåer och hangarer, uppger CNN.

Enligt Talal Barazi, guvernör i Homs-provinsen, menar att USA:s bombning endast tjänar terrorgrupper.

– Jag tror - om gud vill - att de mänskliga offren inte är många, men det har blivit materiell skada. Vi hoppas att det inte är många offer och martyrer, säger han enligt Reuters.

När han talar med nyhetsbyrån har räddningsaktioner och brandsläckning pågått under två timmar.

Kryssningsrobotarna, av typen Tomahawk cruise missiles, har avfyrats från östra Medelhavet.
Foto: Robert S. Price / AP TT NYHETSBYRÅN

Flygbasen uppges ha eveakuerats

Minst sju personer uppges ha dödats och nio skadats, medan flygbasen uppges ha fått stora skador, rapporterar AP.

Huvuddelen av planen på flygbasen ska ha evakuerats inför attacken, rapporterar Reuters som hänvisar till Al-Mayadeen TV.

Flygbasen användes av både syriska regimen och deras allierade ryska soldater. Inför bombningen informerade USA Ryssland om att bombningen skulle ske. Ryska soldater befann sig på platsen men det är ännu oklart om någon har blivit skadad. Enligt Pentagon har USA medvetet undvikit att bomba de delar av flygbasen där ryska soldater troddes befinna sig.

Ryssland dömer i ett första uttalande ut händelsen som ett "angrepp på en suverän stat", rapporterar AFP. Enligt uttalandet tycker Ryssland att anfallet bryter mot internationell rätt och kan skada relationerna mellan USA och Ryssland.

Satelitbild visar basen som attackerades.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

https://twitter.com/AFP/status/850229813797244928

Landet kommer att kalla till ett möte i FN:s säkerhetsråd efter attacken, rapporterar Reuters.

Samtidigt har man fryst den överenskommelse som har funnits mellan Ryssland och USA, där länderna tidigare har informerat varandra om planerade luftangrepp mot rebeller och IS, för att undvika olyckor i luftrummet, rapporterar AP.

Rysslands militär har meddelat att man kommer att stärka Syriens luftvärn efter attacken, rapporterar AFP.

Robotar av den här typen, Tomahawk, avfyrades mot Syrien.
Foto: / CNP / POLARIS JJ ARNOLD

President Donald Trump var tidigare under torsdagskvällen kortfattad i sina kommentarer kring Syrien när han mötte reportrar ombord på sitt flygplan Air Force One på väg till mötet med Kinas president Xi Jinping i Palm Beach.

– Någonting måste hända, konstaterade Trump efter att åter ha fördömt giftgasattacken i Idlib.

Bara timmar senare kom beskedet.

USA:s första attack mot syriska regimen

Det här är USA:s första militära attack som riktas direkt mot syriska regimen och går tvärtemot vad Donald Trump tidigare sagt om att USA inte ska dras in i det syriska inbördeskriget som nu pågått i över sex år.

Vita huset sa i veckan att Syrien gått över en "röd linje" – samma ord som president Obama använde efter kemgasattacken 2013 – och beskyllde samtidigt Obama för att ändå inte ha agerat. Trump sa också att bilderna av skadade barn var så fruktansvärda att hans "inställning till Syrien och al-Assad förändrats väldigt mycket".

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa i veckan att det är upp till syriska folket att bestämma om al-Assad kan vara kvar vid makten – en tydlig svängnig från Obama-administrationens inställning. Sen dess har Tillerson ändrat sig och säger nu att det inte finns någon roll för al-Assad att i framtiden styra Syrien.

Syrien fördömts efter gasattacken

Syriens regim har fördömts internationellt efter attacken. Även Ryssland har sagt att stödet till Syrien inte är villkorslöst. Tillerson säger under morgonen i ett uttalande att Ryssland har misslyckats med att förhindra kemiska attacker i Syrien.


https://twitter.com/AP/status/850175044676452354

– Vi anser att anfallet var proportionerligt, säger Tillerson i ett uttalande.

Tidigare i veckan talade han med sin ryske kollega Sergei Lavrov. Enligt nyhetsbyrån AFP blev Ryssland också informerade före nattens anfall. CNN rapporterar att USA ska ha haft flera samtal under dagen med Ryssland för att upplysa om att attacken var på gång. Trots det ska det ha funnits ryssar vid basen när attacken genomfördes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.