USA bombade i Syrien – första kända anfallet på Bidens order

Tungt fall på Wall Street på torsdagen, USA har anfallit anläggningar i Syrien kontrollerade av iransk milis och Trumpanhängare uppges vilja spränga kongressbyggnaden.
President Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Pentagon-talespersonen John Kirby.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

USA har genomfört det första kända militära anfallet under Joe Bidens administration, rapporterar AP. En handfull personer uppges ha dött i flygattackerna i Syrien, enligt CNN.

Anfallet kommer i en politiskt känslig tid och har mötts av kritik. 

Torsdagens flyganfall var riktat mot anläggningar i östra Syrien som hämnd för en raketattack mot amerikanska styrkor nära Irbil i Irak den 15 februari enligt försvarshögkvarteret Pentagon. Raketattacken följdes av en liknande attack nära USA:s ambassad i Bagdad veckan därpå. Biden-administrationen har fördömt attackerna mot USA-styrkorna och ambassaden.

– Den här operationen skickar det otvetydiga meddelandet att president Biden kommer att agera för att skydda amerikansk och allierad personal, säger Pentagon-talespersonen John Kirby.

Försvarsministern: ”Vi träffade det mål vi var ute efter”

Det var USA:s försvarsminister Lloyd Austin som föreslog anfallet till Joe Biden.

– Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter. Vi känner oss säkra på att det användes av samma milis som utförde raketattacken, säger Lloyd Austin.

Milisen Saraya Awliya al-Dam har tagit på sig attackerna mot USA. USA hävdar att Saraya Awliya al-Dam är Iran-stödd, men Iran hävdade tidigare i veckan att man inte har några kopplingar till Saraya Awliya al-Dam.

Professor: Brott mot internationell rätt

Flygattackerna kan komma att komplicera ett redan känsligt politiskt läge, i en tid då både USA och Iran positionerar sig inför förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram, enligt CNN.

Attackerna har även mött kritik från flera håll, enligt Al Jazeera

Dels inhemska fördömanden, från bland andra Mary Ellen O’Connell, professor vid Notre Dame Law School i Indiana, USA. O’Connell menar att attacken bryter mot internationell rätt, då den inte uppfyller de krav som ställs i FN-stadgan.

O’Connell får medhåll. 

– Det här gör president Biden till den femte amerikanska presidenten i rad som beordrar attacker i Mellanöstern. Det finns inget som helst rättsligt stöd för en president att godkänna militära attacker som inte utgör självförsvar utan kongressens godkännande, säger demokraten Ro Khanna som sitter i representanthusets utrikespolitiska kommitté enligt CNN.

https://twitter.com/justinamash/status/1365123279476899848?s=20

Även den amerikanska advokaten och politikern Justin Amash kallar attacken icke-konstitutionell och farlig. 

– Det här kommer inte de-eskalera något, säger Hillary Mann Leverett, vd för konsultbolaget Stratega enligt Al Jazeera. 

https://twitter.com/AymanM/status/1365139272798527490?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1365139272798527490%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2F2021%2F2%2F26%2Funconstitutional-us-airstrikes-on-syria-draw-strong-criticism

Kritik kommer även från flera länder i Mellanöstern som liknar Bidens agerande med tidigare amerikanska presidenters. 

Seyyed Mohammad Marandi, en iransk-amerikansk professor i engelsk litteratur och orientalism vid Teherans universitet skriver på Twitter att attackerna stärker IS i Syrien samtidigt som det skrämmer folket i Irak. 

Joe Bidens passning: ”Alla har ringt – utom en”

Joe Biden talade i sitt första Town Hall förra veckan om landets vaccinationsplan och att han blivit uppringd av alla tidigare presidenter – utom en.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.