USA: Bildt är en "mellanstor hund"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt.
Foto: Roger Vikström

I det läckta Wikileaks-dokumenten avslöjas uppfattningarna om svenska toppolitiker. 

Bland annat beskrivs Carl Bildt som en politiker med stor tro på sig själv - men som kanske inte alltid lever upp till sin egen uppfattning. Och vägen till framgång i en förhandling med Bildt är - smicker.

Amerikanska diplomater anser att utrikesminister Carl Bildt har "begränsad politiskt förmåga".

 Omdömet finns i diplomatrapporter som skickats till USA och som nu släppts av Wikileaks. Dokument som SVT:s "Dokument inifrån" tagit del av.

Imponerande kontaktnät

 Bildt beskrivs som en politiker med stor tro på sin egen makt, med amerikanska ord: "medium size dog with big dog attitude".

 I rapporterna står också att han är respekterad i Sverige, har mycket kunskap om omvärlden och har ett imponerande kontaktnät.

 Och inför ett möte mellan Hillary Clinton och Carl Bildt så råder ambassadtjänstemännen i Stockholm Washington att smickra Bildt.

 "Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.