Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Bildt är en "mellanstor hund"

Carl Bildt.
Foto: Roger Vikström

I det läckta Wikileaks-dokumenten avslöjas uppfattningarna om svenska toppolitiker. 

Bland annat beskrivs Carl Bildt som en politiker med stor tro på sig själv - men som kanske inte alltid lever upp till sin egen uppfattning. Och vägen till framgång i en förhandling med Bildt är - smicker.

Amerikanska diplomater anser att utrikesminister Carl Bildt har "begränsad politiskt förmåga".

 Omdömet finns i diplomatrapporter som skickats till USA och som nu släppts av Wikileaks. Dokument som SVT:s "Dokument inifrån" tagit del av.

Imponerande kontaktnät

 Bildt beskrivs som en politiker med stor tro på sin egen makt, med amerikanska ord: "medium size dog with big dog attitude".

 I rapporterna står också att han är respekterad i Sverige, har mycket kunskap om omvärlden och har ett imponerande kontaktnät.

 Och inför ett möte mellan Hillary Clinton och Carl Bildt så råder ambassadtjänstemännen i Stockholm Washington att smickra Bildt.

 "Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.