Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA baserar strategiska bombplan i Europa

En B-52 Stratofortress eskorterad av två jaktplan från USA:s flygvapen. Bilden tagen vid flygbasen i Guam.Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA förstärker sin militära närvaro i Europa.

Nu har sex strategiska bombplan med kapacitet för kärnvapen placerats i Storbritannien, rapporterar SVT Nyheter.

Ett av planen ska redan ha gjort en flygning över Östersjön nära Gotland.

Det är sex bombflygplan av typen B-52 Stratofortress som USA valt att flytta till Europa. De är tillfälligt stationerade på flygbasen Fairford i Storbritannien, uppger SVT.

B-52:orna har kapacitet för kärnvapen och kan anfall både med bomber och precisionsstyrda robotar.

 

Sex amerikanska bombflyg av typ B-52 Stratofortress med kapacitet för kärnvapen har nu placerats på en bas i Storbritannien.Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s flygvapen bekräftar att det handlar om totalt sex bombflygplan som flyttas till Europa. Syftet är att ”avskräcka och försvara”.

Enligt en flygobservatör ska en av B-52:orna ha gjort en flygning över Östersjön på fredagskvällen då man kom nära Gotland. Dock inte inne på svenskt territorium.

Kommenterar inte var man flyger

Det amerikanska flygvapnet kommenterar inte hur rutterna är upplagda i detalj.

– Flygrutterna är offentliga, men vi meddelar inte specifikt vilka rutter som våra flygplan använder på grund av operationssäkerhet. Jag kan dock bekräfta att inga bombplan passerat svenskt luftrum under perioden i fråga, uppger Renae Pittman, som är talesperson för USA:s flygvapen i Europa och Afrika till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.