Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA anklagas för provokation i Venezuela

Soldater väntar vid gränsen mellan Venezuela och Colombia där stora hjälpsändningar med livsmedel och medicin stoppats av president Maduro. Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland anklagar på fredagen USA för att driva en dold agenda i samband med hjälpsändningarna till krisdrabbade Venezuela. Det skriver nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt arrangerar miljardären Richard Branson på fredagen galan ”Venezuela live aid” på den colombianska sidan av gränsen.

Regeringen i Venezuela svarar med en egen stödkonsert.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova anklagade i ett uttalande USA för en ”farlig provokation”. Hon syftade då på de hjälpsändningar som organiserats av oppositionen i  Venezuela, men som stoppats vid gränsen av president Maduro.

– Det är en farlig provokation och en lämplig förevändning för att utföra en militär handling, säger Zacharova enligt AFP.

 

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, anklagar på fredagen USA för ”farlig provokation” i Venezuela. Foto: PETER KASSIN / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Stänger gränsen mot Brasilien

Venezuelas internationellt kritiserade president Nicholás Maduro förklarade på torsdagen att man stänger gränsen mot Brasilien.

Bakgrunden är att regeringen vill stoppa hjälpsändningarna. I ett tv-tal förklarade Maduro att han även överväger att stänga gränsen mot Colombia, skriver CNN.

Oppositionsledaren Juan Guaidó och president Nicolás Maduro slåss om makten i krishärjade Venezuela. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

President Maduro har tidigare accepterat humanitära hjälpsändningar i FN:s regi. Men han motsätter sig sändningar som han menar organiserats som en provokation av oppositionsledaren och självutnämnde tillfällige presidenten Juan Guaidó.

Accepterar man denna hjälp riskerar man samtidigt ett militärt ingripande av USA. Det är alltså denna retorik som nu upprepas av Maduros vänner i Moskva.

Guaidó åker själv till gränsen

Guaidó har sagt att lördagen är deadline för hur länge man kan vänta med hjälpsändningarna som lagrats upp vid gränsen.

Enligt nyhetsbyrån AFP reser Guaidó och hans medarbetare nu mot gränsen till Colombia för att på plats försöka få in de strandade hjälpsändningarna.

 

På fredagen arrangeras musikgalan ”Venezuela live aid” vid gränsen mellan Colombia och Venezuela. Kända spansktalande artister som Manu Chao, Alejandro Sanz, Juan Luis Guerra och Carlos Vives deltar. Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt arrangeras på fredagen en välgörenhetskonsert med stora artister från den spansktalande världen i staden Cúcuta på den colombianska sidan av gränsövergången. Denna sponsras av den brittiske miljardären Richard Branson som hoppas att galan ska dra in 100 miljoner dollar som ska gå till mat och förnödenheter åt folket i Venezuela.

Men Maduro och hans regering tänker arrangera en egen konsert i Venezuela, ett längre stenkast från Bransons ”Venezuela live aid”.

– Alla artister som ska uppträda i Colombia ska vara medvetna om att de gör sig skyldiga till brott. De uppmuntrar ett militärt ingripande, säger Maduro i ett uttalande enligt AFP: