Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vilka sprängde Nord Stream? Nya utspelet – ”är senil”

Se bilderna från havsbotten på den sprängda Nord Stream-ledningen.
Gasläckan som uppstod efter explosionerna.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Seymour Hersh. Arkivbild.
Foto: PAUL SAKUMA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Trond Larsen / BlueEye Robotics
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Nu kritiseras den prisbelönte grävreportern Seymour Hersh, 85, för anklagelsen om att USA ligger bakom Nord Stream-explosionerna.

Uppgifterna tillbakavisas bestämt av USA. Men Ryssland kräver att USA betalar ut kompensation till drabbade länder. 

– Seymour Hersh har tappat det under de senaste 20 åren, säger Dan Murphy krigskorrespondent på CNBC.

Det är i ett längre inlägg på sin blogg som den undersökande journalisten Seymour Hersh hävdar att USA var inblandat i explosionerna i september i fjol.

I inlägget skriver Hersh, 85, som bland annat jobbat för The New Yorker och belönats med Pulitzerpriset, att USA:s president Joe Biden låg bakom beslutet att sabotera gasledningen.

Inga bevis presenterade

Ryssland hävdar sedan länge – utan att ha presenterat några bevis – att det är väst som ligger bakom explosionerna mot gasledningarna som fraktat rysk gas till Tyskland. 

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova krävde också strax efter publiceringen att USA skulle kommentera uppgifterna som hon kallar för ”fakta”.

Flera medier, däribland brittiska The Times och Daily Mail och den internationella nyhetsbyrån Reuters, har rapporterat om saken, liksom New York Post, men flertalet amerikanska medier har valt att avstå. 

Reuters konstaterar att uppgifterna inte kan bekräftas.

Hersh artikel har också fått hård kritik av kolleger. 

Christo Grozev, del av den grävande journalistgruppen Bellingcat, kallar Seymour Hersh för senil och korrumperad på Twitter. 

Dan Murphy krigskorrespondent på CNBC, är lika hård. 

”Seymour Hersh har tappat det under de senaste 20 åren”, skriver han.

Matt Taibi, som gjort Twitter files åt Elon Musk, är dock mer entusiastisk och berättar på sociala medier att han varit i kontakt med Hersh inför publiceringen.

Grovt sabotage

Svenska myndigheter har sedan tidigare fastställt att det skett detonationer och att det rör sig om grovt sabotage, men utan att peka ut en gärningsman.

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagade redan dagen efter attacken Ryssland för att ligga bakom bakom dådet. 

Ryssland i sin tur uppgav i oktober att den brittiska marinen saboterade gasledningen, något som Storbritannien kallade ”falska påståenden av episk skala”.  

Så sent som i februari beskyllde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sedan USA för att ligga bakom dådet. 

Andra länder i Europa har varit mer försiktiga med att anklaga någon för sprängningen. 

Och Washington Post rapporterade i december förra året att flera länder inte kände att det fanns tillräckligt med bevis ännu för att binda Ryssland eller något annat land till attacken. De hade då talat med 23 personer i nio länder som antingen arbetade som diplomater eller inom säkerhetstjänsten.

Farliga konspirationsteorier

I en artikel i The Times nyligen kallar man dådet för en vår tids största gåtor, och kunde då berätta att utredningen i Tyskland var långt från ett svar. 

Samtidigt har det i Tyskland kommit krav på större öppenhet om utredningen av sabotaget,

– Jag förstå, speciellt i krigstider, att de här känsliga utredningarna kräver sekretess. Men i en rättsstat har människor rätt att få veta vad som hände, säger bland annat Konstantin von Notz, ordförande för förbundsdagens säkerhetsutskott till Tagesspiegel. 

Han menar att tystnaden kan leda till farliga konspirationsteorier och ”vilda spekulationer”

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov sa på torsdagen att Hershs påståenden skulle få konsekvenser för USA.

Vyacheslav Volodin, den ryska statsdumans ordförande, menade samtidigt att anklagelsen borde bli grunden för en internationell utredning och att USA borde betala ”kompensation till länder som drabbats av terrorattacken”.

Kritiker har tidigare anklagat Pulitzervinnaren Seymour Hersh för dåligt underbyggda ”avslöjanden” som inte anses stämma. Han har exempelvis hävdat att Syrien inte använt nervgas vid en uppmärksammad attack mot Ghouta 2013. Även det har tillbakavisats, bland annat av kemvapenexperter.

Expressen söker åklagaren Mats Ljungqvist.

Seymour Hersh

• Seymour Hersh är en amerikansk undersökande journalist som flera gånger prisbelönats för sina artiklar. Han är 85 år gammal.

• Hans första stora avslöjande kom under Vietnamkriget och den amerikanska massakern i byn My Lai 1968 (ofta kallad Song My på svenska). Hundratals vietnamesiska civila hade dödats där.

• Hersh publicerade 2004 också en serie artiklar som avslöjade hur amerikansk militärpolis torterat och misshandlat irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad.

• Kritiker har också anklagat honom för dåligt underbyggda ”avslöjanden” som inte anses stämma. Han har exempelvis påstått att räden som dödade Usama bin Ladin 2011 var fejkad och byggde storyn på två källor utan egentlig insyn. Han har också hävdat att Syrien inte använt nervgas vid en uppmärksammad attack mot Ghouta 2013. Även det har tillbakavisats, bland annat av kemvapenexperter.

Hur Hersh påstår att det skett

Juni 2022: Amerikanska försvarets dykare placerar en fjärrstyrd spränganordning på gasledningen

26 september 2022: Norska övervakningsplan släpper en boj som kan skicka signaler till spränganordningen.

Bojen skickar ut unik signal som får bomb att detonera 

Terorierna om hur Ryssland utfört dådet

Ryska dykare tar sig till platsen med fiskebåt eller annat fartyg och placerar sprängmedel på gasledningen. 


Rysk ubåt utförde dådet.

”Remotly operated vehicle”, en så kallad ROV, som man kan styra dit för att lägga dit en sprängladdning eller använda som laddning själv ligger bakom sabotaget 

Följ med ner till Nord Stream

Se hela inspelade materialet från botten av Östersjön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.