Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA anklagar Kina för folkmord på minoriteter

Människliga rättighetsorganisationer har varnat om Kinas fångläger.
Mike Pompeo.
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från en video som uppges visa hur kinesisk polis står framför bakbundna fångar ur minoritetsgruppen uigurer.
Foto: Youtube / Youtube

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagar Kina för att bedriva folkmord på muslimer och etniska minoriteter i Xinjiang, rapporterar AP. 

Uttalandet kommer fem dagar efter att USA meddelat ett stopp på importen av bommull och tomater från Xinjiang.

Människorättsorganisationer har länge varnat om situationen för minoritetsgrupper som lever i Xinjiang i Kina. I rapporter framkommer att Kina har satt över en miljon människor i fångläger i området, varav en majoritet tillhör den muslimska minoritetsgruppen uigurer.

Från lägren kommer vidare uppgifter om tvångssterilisering, tortyr, våldtäkter och tvångsarbete.

Nu på tisdagen har USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, markerat mot Kina. Han menar att landets policys mot minoritetsgrupperna i Xinjiang utgör folkmord, rapporterar AFP.

Kina nekar till anklagelserna

Uttalandet kom inte med några hot om nya sanktioner från USA. Men så sent som förra torsdagen meddelade landet om ett stopp på import av bomull och tomater från just Xinjiang. Man varnade även om att andra varor kan blockeras om de misstänks vara producerade med tvångsarbete.

Kina har å sin sida förnekat alla anklagelser om tvångslägren. I stället har man menat att arbetet i regionen handlar om att främja ekonomisk och social utveckling, samt att hindra radikalism.

Se mer

Kvinnorna vittnar om Våldtäkter, tortyr och tvångssteriliseringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.