Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Kina dödar och tvångsaborterar barn

Kvinnor ur minoritetsgruppen uigurer vittnat om våldet som mötet dem i Xinjiang.
Ett bostadsområde för uigurer i Xinjiang.
Foto: SIPA ASIA/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK / SIPA ASIA/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drönarfilmer har tidigare visat hur uigurer förs bort i tåg. Enligt vittnesuppgifter förs personerna till interneringsläger.
Foto: Youtube / Youtube
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Kina anklagas för att ha tvångsaborterat och dödat barn till föräldrar i provinsen Xinjiang – när gränsen för antal familjemedlemmar var nådd.

Det rapporterar USA:s regeringskontrollerade nyhetsbolag Radio Free Asia

Sjukhus i den nordvästliga provinsen Xinjiang, där ungefär hälften av befolkningen tillhör uigurer, har tvingats abortera och döda barn som överskred den tillåtna gränsen för familjemedlemmar. Sjukhusen ska även ha aborterat foster i fall där det inte hunnit passera tre år sedan mammornas senaste graviditeter.

Familjebildningsgränsen ska ha gällt uigurer och andra minoriteter och begränsat antalet barn per familj till tre stycken i landsbygden och två i städer, enligt nyhetsbolaget Radio Free Asia, som hänvisar till en gynekolog, Hasiyet Abdulla, som nu lever i Turkiet. 

”Det är en order som har utdelats uppifrån”

– Alla sjukhus hade en familjeplaneringsenhet som var ansvarigt för tillämpningen – hur många barn som vem hade, när de hade fött dem – de höll koll på allt det här, säger hon till Radio Free Asia. 

Enligt Hasiyet Abdulla kom direktiven från högsta ort. 

– Det är en order som har utdelats uppifrån. Det är en order som gått i tryck och delats ut i officiella dokument. Sjukhus får böter om de inte lyder, så självklart utför de det här, säger Hasiyet Abdulla till Radio Free Asia. 

Konflikt mellan USA och Kina

Nyhetsbolaget Radio Free Asia är en del av amerikanska regeringsorganet Agency for Global Media.

Den startades under 1990-talet med syfte att sprida demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter och försvaga Kinas kommunistiska parti.

Just nu pågår en infekterad konflikt mellan USA och Kina som rör ansvaret för spridningen av coronaviruset och handel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.