Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här siktar polisen mot barnet

Expressens USA-korrespondent rapporterar från Washington DC.
En person grips i Long Beach på söndagen.Foto: FRANCINE ORR/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK
Long Beach på söndagen.Foto: FRANCINE ORR/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK

Det är bilden som upprör och sammanfattar spänningarna i USA.

En polis siktar på en pappa med barn på axlarna.

Men ilska riktas också mot pappan.

Det är frilansfotografen och arméveteranen Richard Grant som tog bilden i Long Beach, Kalifornien.

Det är en bra bit därifrån till Minneapolis, Minnesota där George Floyd dödades av en polis förra måndagen. Men protesterna har spritt sig över hela USA.

I Long Beach var det cirka 3 000 personer som samlades i söndags för att marschera i protest. Det var också där Richard Grant fick syn på pappan som stod med sitt barn framför en rad poliser.

– Mannen stod där med sitt barn mestadelen av tiden tills poliserna började använda knallgranater men de sköt aldrig mot honom men de siktade tidvis på honom med sina gummikulspistoler, berättar han på Twitter.

Den var ett sådant tillfälle han fångade på bild. En vit polis siktar med sitt pistolliknande vapen till synes rätt mot pappan och dottern som sitter på axlarna. 

– Det är förmodligen den starkaste bilden jag tagit, skriver Richard Grant i sin tweet.

https://twitter.com/richardgrant88/status/1267523353289474048

Och den väckte genast känslor. ”Din bild har fått mig att gråta. Mitt hjärta brister för denna man och hans dotter”, kommenterar signaturen GnOme sane på Twitter.

Mike Gilchrist kommenterar där att det är en bild värd ett Pulitzerpris, det finaste journalistpriset i USA.

Ned Pyle noterar att polisen har fingret på avtryckaren: ”Det räcker med att någon av poliserna intill råkar knuffa till honom och vapnet avfyras. Fullständigt otränat skräp”.

Tvivlar på att polisen siktar mot barnet

En del riktar samtidigt tvivel mot att polisen verkligen siktar på barnet, att perspektivet bara får det att se så ut. Andra väljer att kritisera pappan som tagit sitt barn till demonstrationen.

Paul McNulty skriver: ”Hur kan det vara en bra idé att ta sitt barn till en protest där det är hög sannolikhet för våldsamheter.” En annan skriver att ”Terrorister använder ofta barn”.

Så även denna bild splittrar USA, precis som protesterna gör det. Den ena sidan ser rättfärdig vrede mot ett system som gång på gång utsätter svarta amerikaner för övergrepp, den andra ser våld och plundring och meningslös förstörelse.

Frivilliga städar upp efter kravallerna i Long Beach.Foto: ALLEN J. SCHABEN / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Borgmästaren i Long Beach införde utegångsförbud efter protesterna där. Även i Long Beach övergick de senare i vandalism. Richard Grant fångade även det på bild.

Oroligheterna i USA

• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.

• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.

• Minst 68 journalister har utsatts för attacker av polis eller demonstranter under protesterna, en av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg.

• En journalist fick en gummikula i ansiktet och har förlorat synen på vänster öga, andra har gripits, blivit beskjutna med gummikulor och pepparsprej. 

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.