Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Urfolkets siste man död i covid-19

Luftbild över Amazonas.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Den sista levande mannen i den brasiliansk Juma-stammen har dött i covid-19.

På 1700-talet hade ursprungsbefolkningen över 15 000 medlemmar.

Aruká Juma var mellan 86 och 90 år när han dog på ett sjukhus i Porto Velho.

Juma-stammen har levt avskilt från omvärlden djupt in i Amazonas regnskog. Men trots det har coronaviruset hittat dit.

Nu har sjukdomen tagit den siste manlige medlem i stammens liv. Aruká Juma avled förra veckan på en intensivvårdsavdelning i staden Porto Velho.

Aruká Juma lämnar tre döttrar efter sig, men enligt antropologen Edmundo Peggion var han den siste som kunde gruppens traditioner och sätt att jaga.

– Han var känd som en ”amóe”, ett slags gudfar, säger han till El Pais.

Över 240 000 döda

Coronapandemin har drabbat det sydamerikanska landet hårt, och fler än 240 000 brasilianer har dött.

Viruset har främst spridits i stora städer i kusten, men det har också letat sig in i Amazonas. Storstaden Manaus i mellersta Brasilien har varit särskilt hårt drabbad, och det är därifrån den så kallade brasilianska mutationen kommer ifrån.

På 1700-talet hade Jumafolket runt 15 000 medlemmar. Många ursprungsbefolkningar i Brasilien hotas nu från både smittan, den globala uppvärmningen och skogsskövlingen av Amazonas.

En organisation som arbetar med rättigheter för ursprungsbefolkningar anser att den brasilianska regeringen, som varit kritisk till strikta åtgärder, bär skuld för Jumas död.

”Regeringen har varit kriminellt oansvarigt”, skriver de i ett utlåtande enligt El Pais.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.