Urban Ahlin anklagas för sexuella trakasserier

Urban Ahlin ska ha använt sin maktposition för att sänka kvinnans trovärdighet efter händelsen säger flera källor till DN.
Foto: YLWA YNGVESSON
Urban Ahlin nekar till anklagelserna.
Foto: AXEL ÖBERG / EXPRESSEN
Anders Ygeman vill utreda anklagelserna.
Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagens talman, Urban Ahlin, har anklagats för att 2008 ha utsatt en kvinnlig medarbetare för sexuella trakasserier.

Nu uppger flera källor till DN ska Ahlin ha utnyttjat sin maktposition för att efter händelsen sänka kvinnans trovärdighet. 

– Jag vill kraftfullt dementera allt det här om sexuella trakasserier och sexsms, som jag har gjort hela tiden, säger Ahlin till Expressen.

Socialdemokraterna kallar nu in en konsult för att utreda händelserna. 

2008 var Urban Ahlin vice ordförande i utrikesutskottet och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson.

En yngre medarbetare anmälde honom till partiets kanslichef att sa att hon hade utsatts för sexuella trakasserier av Ahlin, vilket Expressen tidigare berättat om 2010.  

Ärendet internutreddes vilket ledde till att kvinnan omplacerades på egen begäran. Hon har i dag lämnat politiken helt. Händelsen beskrivs av flera personer som DN har varit i kontakt med som en ömsesidig relation. 

"Gjorde sexuella anspelningar"

DN har varit i kontakt med kvinnan. Enligt henne rörde det sig aldrig om några fysiska övergrepp eller beröring från Ahlins sida. Hon förnekar att de båda skulle haft en relation med varandra. 

Till tidningen säger hon: 

– Jag hade fått mitt drömjobb i utrikesutskottet och var jätteglad för det, men jag märkte ganska snabbt av intresset från Urban. Han pratade ofta om kvinnor och sitt sexliv och gjorde sexuella anspelningar. Jag minns att jag frågade en kollega om det. Svaret var att det var hans jargong och den fick man acceptera. 

Urban Ahlin anklagas för sexuella trakasserier av en kvinnlig medarbetare.
Foto: DAHLSTRAND, MELKER / RIKSDAGSFÖRVALTNINGEN

Under en tjänsteresa ska han enligt henne även ha försökt att ta sig in på hennes hotellrum. 

Hon bad honom att sluta och när hon inte fick något gehör gick hon vidare till sin chef och bad om att få andra arbetsuppgifter. 

I samband med att Expressen rapporterade om fallet 2010 medgav Ahlin för Expressen att den kvinnliga medarbetaren känt sig kränkt - men förnekade sexuella trakasserier. 


LÄS MER: Toppsossen Urban Ahlin anklagas för sextrakasserier 


Urban Ahlin hävdar att han är oskyldig

När Expressen under torsdagen har kontakt med honom hävdar han fortfarande att han är oskyldig.

– Jag vill kraftfullt dementera allt det här om sexuella trakasserier och sex-sms, som jag har gjort hela tiden, säger han och fortsätter. 

– Jag vill verkligen att riksdagsförvaltningen ska vara en bra plats att arbeta i, att människor ska känna en trygghet och att det är kul att jobba. Jag är beredd på att ta det på absolut största allvar, och därför kommer jag att be riksdagsdirektörn i morgon (läs: fredag) att tillsätta en oberoende utredare som får se över hur ledarskapet fungerar i riksdagen. 

Vad är din bild av vad som hände 2008?

– Jag har sagt det tusen gånger. Det är en utredning som gjordes 2008, och den svarar Sven-Erik Österberg på. 

Vad var det som blev för privat i den är sms-konversationen? 

– Det är därför vi inte pratar om det. Eftersom det är ett personalärende. Privata eller personliga ärenden hanterar ni inte i media, det gör inte vi i Socialdemokraterna heller. Har man ett internt personalärende som man hanterar – då håller man tyst. Jag kan bara konstatera att jag är en av få som är tysta. Det finns fruktansvärt många människor som tror sig veta saker, och som är beredda att säga det anonymt. Men jag vet vad som hände, den internutredningen är gjord.

Kvinnans berättelse bekräftas av flera källor som DN har varit i kontakt med anonymt. De menar att Ahlin använt sig av sin makt för att försöka diskreditera kvinnans berättelse. 

"Människor har anklagat honom anonymt"

Men det finns en annan bild av historien. 

För Expressen berättar andra källor att kvinnans historia ska ha utnyttjats för att manövrera bort Urban Ahlin från utrikespolitiken. 

Nalin Pekgul var ordförande för S-kvinnor vid tidpunkten då Urban Ahlin anklagades för att ha sextrakasserat en kvinnlig medarbetare. 

Nalin Pekgul pekar på att Urban Ahlin anklagas av personer som har valt att vara anonyma.
Foto: STEFAN FORSELL

– Människor har anklagat honom anonymt. De som säger de här sakerna måste framträda. Om man inte gör det är det ett politiskt mord, säger hon och fortsätter: 

– Det var flera som tog upp det här med mig då, och jag kollade upp deras uppgifter noga. Jag frågade dem varför hon inte hade polisanmält, och att jag ville se sms:en. Men jag fick aldrig se några sms. 

Nalin Pekgul: ”Vissa gillade inte hans arbete”

Pekgul menar att kritiken kom från personer som inte gillade Ahlins arbete som utrikespolitisk talesperson. 

– Det fanns personer som sa till mig att han måste bort från utrikespolitiken. Då blev jag lite misstänksam. Jag ringde ett antal kvinnor som på olika sätt hade jobbat med honom, och de delade inte bilden av att han skulle vara en person som begår sexuella trakasserier, säger Nalin Pekgul. 

Hon fortsätter: 

– Däremot är han en envis person, och vi skulle behöva ännu fler människor som är tydliga och vågar ta konflikter som han gör. Jag har själv haft mina konflikter med honom. Jag minns ett tillfälle då vi skrek på varandra på telefon, men jag uppskattar människor som står för sina åsikter och vågar ta strider, och inte talar bakom ryggen på en.

”Det handlar om en strid”

Hennes bild av Urban Ahlin bekräftas av Carina Hägg (S) som även hon satt i utrikesutskottet under samma tidsperiod. 

– Det handlar om en strid om den politiska dagordningen. Jag delar Nalin Pekguls uppfattning, jag tror att det i grunden handlar om något helt annat. Jag har arbetat med Urban Ahlin i 20 år. Vi har rest tillsammans och haft många diskussioner eftersom vi har lite olika syn på säkerhetspolitik och nedrustning. Det är en förolämpning mot oss som arbetade nära Ahlin, detta skulle vi självfallet inte acceptera, säger hon. 

"Det fanns personer som sa till mig att han måste bort från utrikespolitiken" säger Nalin Pekgul om Urban Ahlin.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Enligt personer som DN pratat med ska Ahlin ha försökt förmå kvinnan att lämna sin partner och ska även ha talat om att han köpt potensmedel under resor utomlands med jobbet. Något som andra personer också vittnar om.

– Det finns en utredning gjord där alla sms:en finns bevarade. Jag hade flera samtal med den kvinnliga medarbetaren, hon låg i mitt knä och bara grät. Ahlin sa till henne att hon inte kände någon, att hon inte hade någon framtid i partiet utan honom, säger en uppgiftslämnare till tidningen. 

Urban Ahlin om uppgifterna om potensmedel:

– Haha, jag vet vad det där handlar om. Jag informerade om att det finns Viagra att köpa i Ryssland. Jag vill inte prata om det faktiskt, säger han till Dagens Nyheter. 

”Har ingen kontakt i dag”

När Expressen pratar med honom får han frågan om han har någon kontakt med den här kvinnan i dag.

– Nej, det har jag inte. Jag har ingen aning om vad hon gör eller vad hon jobbar med. 

När var den senaste gången ni hade kontakt?

– Senaste gången vi hade kontakt var under valrörelsen 2010. Efter 2008 gjorde hon en del av de pressmeddelandena som jag gick ut med som utrikespolitiskt talesperson. Men det var inte mycket, det var några sådana när hon hjälpte till med arbetet för oss i utrikespolitiken.

"Intimt och kladdigt" samtal

Sven-Erik Österberg var vid tidpunkten Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Han utredde ärendet och gav Ahlin en reprimand. 

Österberg säger till DN att det rörde sig om ett samtal mellan Ahlin och kvinnan som gick för långt och blev "intimt och kladdigt". Han säger samtidigt att Ahlin, som hade en chefsposition, borde varit den som backade undan. 

Sven-Erik Österberg säger till DN att det rörde sig om ett samtal mellan Ahlin och kvinnan som gick för långt.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Grunden för utredningen var sms-konversationer mellan Ahlin och kvinnan som anklagade honom. Men flera personer som Expressen pratat med hävdar att det inte finns någon bevisning i form av sms. 

Samtidigt finns en annan bild av händelseförloppet och de som menar att personer inom utskottet har försökt att manövrera bort Urban Ahlin på grund av politiska skäl. 

– Det är svårt att säga vilka konsekvenser den här händelsen från 2008 fick för Urban Ahlin. Möjligen har den berövat honom fina poster, samtidigt har uppenbarligen inte Stefan Löfven ansett att de varit tillräckligt allvarliga med tanke på att han i dag är riksdagens talman, säger en källa med god insyn i partiet till DN. 

Öppnar för ny utredning

Socialdemokraterna öppnar nu för en ny utredning av talmannen, skriver DN

– Nu har vi diskuterat Metoo i över två månader. Jag ser precis lika allvarligt på de här uppgifterna som på alla andra. Det finns ingen gräddfil för att man är socialdemokrat eller talman i det jämställda Sverige som jag vill se, säger Åsa Regnér till DN.

Hon vill inte kommentera Ahlins ledarskap ytterligare eftersom hon inte säger sig ha jobbat nära honom. 

Även Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vill utreda anklagelserna. 

– De här uppgifterna är nya för mig,  säger han till Sveriges radio "Ekot".

Han kommer att ta hjälp av de andra partierna för att gå vidare med uppgifterna.

– Jag tänker samtala med mina gruppledarekollegor från de andra partierna om hur vi kan säkerställa att de här nya anklagelserna kan utredas och kan utredas på ett oberoende sätt, säger Ygeman till "Ekot.

Partiet kommer ta in en oberoende konsult som man kan de vända sig till om man har information om de anklagelser som riktats mot Ahlin. 

Partiet tar in en oberoende konsult som alla kan vända sig till om de har information om de anklagelser som riktats mot talmannen.

– Det är bekymmersamt att kvinnor inte har velat kontakta oss genom den metoo-brevlåda som vi har inrättat. Om det finns personer som av olika anledningar inte har velat kontakta oss så finns det nu en möjlighet att kontakta den här konsulten, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.