Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppvärmningen hot mot sälungar

Foto: Heribert Proepper
Hundratals nyfödda sälungar riskerar att dö av hunger och kyla för att den globala uppvärmningen får isen att smälta för snabbt i Arktis-området, varnar Världsnaturfonden WWF.
"I vissa områden kanske inte en enda kut som fötts den här och förra månaden kan överleva", säger WWF i ett uttalande.
Det handlar i runda tal om 1 500 kutar som är i fara. Kutarna tillbringar sina första veckor i hålor på isen. Om istäcket smälter hamnar de i oceanen innan de byggt upp ett fettlager som gör att de kan överleva.
- De får en smärtsam död i hunger och kyla, säger Cathrin Münster på WWF.
Enligt WWF har det funnits mindre is i Arktis i vinter än vid något annat tillfälle under de senaste 300 åren.

Störst risk i Östersjön

Störst risk löper sälungarna enligt WWF längs Finlands sydvästra kust, Finska viken och Rigabukten. Även istäcket i Bottniska viken är tunnare än vanligt.
WWF uppskattar att det finns mellan 7 000 och 10 000 vikare i Arktis jämfört med 180 000 för ett sekel sedan.
Vetenskapsmän säger att Arktis värms upp dubbelt så snabbt som resten av planeten. Uppvärmningen hotar även isbjörnen, som hotas av utrotning när dess naturliga livsmiljö smälter bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.