Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppvärmningen hot mot sälungar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Heribert Proepper

Hundratals nyfödda sälungar riskerar att dö av hunger och kyla för att den globala uppvärmningen får isen att smälta för snabbt i Arktis-området, varnar Världsnaturfonden WWF.

"I vissa områden kanske inte en enda kut som fötts den här och förra månaden kan överleva", säger WWF i ett uttalande.

 Det handlar i runda tal om 1 500 kutar som är i fara. Kutarna tillbringar sina första veckor i hålor på isen. Om istäcket smälter hamnar de i oceanen innan de byggt upp ett fettlager som gör att de kan överleva.

 - De får en smärtsam död i hunger och kyla, säger Cathrin Münster på WWF.

 Enligt WWF har det funnits mindre is i Arktis i vinter än vid något annat tillfälle under de senaste 300 åren.

Störst risk i Östersjön

 Störst risk löper sälungarna enligt WWF längs Finlands sydvästra kust, Finska viken och Rigabukten. Även istäcket i Bottniska viken är tunnare än vanligt.

 WWF uppskattar att det finns mellan 7 000 och 10 000 vikare i Arktis jämfört med 180 000 för ett sekel sedan.

 Vetenskapsmän säger att Arktis värms upp dubbelt så snabbt som resten av planeten. Uppvärmningen hotar även isbjörnen, som hotas av utrotning när dess naturliga livsmiljö smälter bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.